gewoon carolien een andere wereld 3

De basis in China is het Taoisme, boeddhisme en confucianisme. Simpel gezegd is Tao de stroom,het ondeelbare en onbeschrijfbare principe, waaruit alles voortvloeit. Yin en Yang zijn de tegenstellingen als koud en warm, samen zijn ze de eenheid. In de Tao staat beschreven wat je als mens kunt doen om die eenheid te behouden. De gezondheidszorg in China is gebaseerd op deze eenheid. Je gaat naar de arts/ therapeut en die bekijkt en herstelt jouw eenheid via de elementen, energiebanen en punten en samen zorgen ze dat je gezond blijft.

Het confucianisme vertelt de mensen hoe juist te handelen in het leven binnen de relaties van het gezin, dorp, als binnen de structuur van de staat en ze geven een uitleg over ons bestaan. Veel mensen beginnen hun dag al rond 7 uur in een park in de buurt. Zij doen daar energie oefeningen en/of dans. Ouderen blijven in de overdekte open gangen spelen met de kinderen, praten met anderen, onderhandelen over relatiezaken en werkzaken van hun kinderen. Oudere mensen zorgen vaak dag en nacht voor de jonge kleinkinderen. Ook zorgen zij mede voor het behoud en het onderhoud in het park. dorp of stad. Ze eten elke dag vers voedsel, veel groente en fruit en doen ’s avonds vaak weer oefeningen.

Vanuit de Boeddhistische religie worden al onze schadelijke gedachten en emoties (hechting, woede, trots) veroorzaakt doordat je niet weet wie je diep van binnen bent. Door het vasthouden aan deze gedachten en emoties ‘moet’ je in hun beleving dus opnieuw geboren worden. In wat voor vorm je wordt wedergeboren wordt bepaald door je karma, de effecten van je handelen. Mensen die een aangeboren of verworven afwijking of ziekte hebben slecht karma. Zij krijgen nu van de regering een klein bedrag en vullen dat zelf op allerlei manieren aan. Met welke intentie je dat doet en hoe je dat doet bepaalt je komende leven. Sommigen mensen bedelen en verdienen daar goed geld mee. Sommigen verzamelen plastic in grote tuinafvalzakken. Voor een kilo plastic krijgen de mensen die ze uit de vuilnisbakken halen een klein bedrag. Dat is zwaar en vies werk, maar wordt ook gezien als dienstbaar aan het geheel. Doel van het Boeddhisme is om het lijden van alle mensen op te lossen.

Hoe zouden de Chinezen deze basisbegrippen kunnen toepassen in hun problemen met Japan op het moment? Een andere wereld geeft andere mogelijkheden; wat maakt dat zij doen zoals zij doen. Inzicht hierin geeft soms nieuwe visies en mogelijkheden tot verbeteringen in eigen leven en land. Iets voor onze nieuwe regering? of voor jouw leven? Vertel gerust je verhaal of mening via info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.