gewoon carolien een andere wereld 2

Je comfort zone is jouw mentale beeld over dat wat jij wel en niet kunt. Het handigst is het om te reageren op dat wat er op dat moment is. In de hotels in China waren er ‘gewone’ wc-potten, over het algemeen schoon en fris. Echter onderweg kwamen we erachter dat de mensen in de Hutongs, de kleine huisjes in het centrum in Beijing, geen riolering hebben. De hele buurt van soms wel 100 gezinnen gaat naar de openbare wc.

Hoe ziet dat eruit? Je kent misschien in Frankrijk de voetstappen om gaten in de grond wel. Je mag dan als vrouw zodanig gaan hurken dat je goed in het gat kunt mikken, anders spettert de plas regelrecht omhoog tegen je benen of nog verder. Ik heb geprobeerd om op deze voetstappen van de kleine Chinese vrouwen te staan en zonder te knoeien te plassen. Dat is niet gelukt. Net als op de camping mag je je eigen wc-rol meebrengen en gebruikt moet je het even bij je houden of op de vieze vloer leggen, want het papier mag in een prullenbakje vlakbij de uitgang.

Gelukkig kun je met de voet op een klein pendeltje het gat doortrekken, als het werkt althans.. Bij de openbare wc heb je –net als bij de pisbakken op mannen wc’s een stuk of 4 gaten in de grond aan de ene kant en daar schuin tegenover 4 andere gaten. Daartussen zitten kleine scheidingswanden. Je kunt dus met acht mensen tegelijk in de ruimte je behoeftes doen. In China is het gewoon om allerlei geluiden te maken. Smakken, rochelen, snurken, scheten en anders. Veel Chinezen proberen deze geluiden toch wat meer naar de wc-ruimtes te brengen. Fijn natuurlijk. Ik vond het wat overweldigend in zo’n speciale ruimte in zo’n vreemde positie. Ik heb geleerd dat ik met betrekking tot hygiëne, maar ook in de tijd dat ik urine op kan houden zeker tijdens de maandelijkse periode meer aankan dan ik had gedacht. Het maakt ook dat ik meer bewust ben van welk een luxe wij hier standaard hebben. En jij, als je dit leest?

Hoe strak ben jij in het naleven van jouw normen en waarden bijvoorbeeld m.b.t. hygiëne? Vertel gerust je verhaal via info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.