de wietpas in de prullenbak

Opinie – Het demissionaire kabinet wilde de wietpas invoeren. Dat was volgens velen niet zo’n goed plan. Maar het kwam wel stevig over. Met symboolpolitiek zette Opstelten zijn plan door. Maar inmiddels moet hij er van terugkomen. Zijn partijgenoot Onno Hoes in Maastricht weet waarom: met de wietpas jaag je mensen uit de coffeeshop de straat op. En dat is niet zo slim.

In 2010 schreven we al over de nadelen voor stad en platteland. In de stad krijg je meer overlast als mensen niet meer in een shop terecht kunnen. Drugsrunners zullen snel hun verkoopgebied uitbreiden naar het platteland. Dat was niet zo moeilijk te voorspellen. Maar het heeft ons wel verbaasd dat de kritiek toen, ook niet door verstandige politici bedacht werd.

Het zal nog wel even duren voordat de wietpas definitief van tafel gaat. Want de ambtenaren die het bedacht hebben en de bestuurders die het ten uitvoer brachten, houden natuurlijke eerst de poot nog even stijf. Maar op enig moment zal men toch tot het inzicht komen dat de coffeeshop zo gek nog niet is.

Een coffeeshop draagt namelijk niet bij aan toename van gebruik van cannabis (net als dat vrijgeven van euthanasie het aantal euthanasiegevallen niet verhoogt en vrijgeven van abortus het aantal abortussen niet verhoogt), een coffeeshop reguleert de verkoop en doet de criminaliteit dalen. Drugs vrijgeven is de allerbeste optie. Want dan heb je geen criminaliteit meer in verband met de aanschaf van kunstmatig dure drugs. En iemand die te veel blowt, wordt maar zelden agressief.

Maar drugs vrijgeven, daarvoor moet je wel heel veel angst overwinnen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.