vvd pakt het stevig aan op de borden

De VVD was in Salland een van de eerste verkiezingsplakkers, net als in Vechtdal. Opvallend is de keus die beide afdelingen maken. In bijvoorbeeld Raalte timmert de partij flink aan de weg met niet mis te verstane kreten. In Ommen doen ze het wat rustiger aan. De meest felle lieten ze daar weg.

Vorige week had de VVD een campagne-avond in Nijverdal. Leden twitterden vrolijk dat ze naar die avond gingen en nog vrolijker dat het heel interessant was allemaal. We vroegen om een verslag, want we wilden natuurlijk graag meedelen wat de strategie ging worden. Maar toen het inhoudelijk werd, gaven de liberalen niet thuis. De strategie is kennelijk door de ene afdeling ook anders uitgelegd dan door de ander. Als gezegd: in Raalte laat de VVD een keihard rechts geluid horen, in Ommen is het wat gematigder.

In de Volkskrant lazen we vorige week overigens een column waarin de schrijver met klem opriep burgers niet meer als kleuters te beschouwen, ze serieus te nemen en ze niet af te schepen met slagzinnen waar je alle kanten mee op kunt. De verkiezingsborden zullen er dezer dagen alleen maar voller mee raken.

Neem de leuzen die we tegenkwamen. ‘Niet doorschuiven, maar aanpakken.’ Dat kan iedere partij roepen. Maar was het niet juist de VVD die met het vorige kabinet tijd verspeelde? En was het niet het Kunduz-akkoord waarvan met name ook de VVD zegt dat daar dingen in staan die eigenlijk niet gelden? Was het niet de VVD die tegen weigerambtenaren was, maar wel voor stemde?

‘Meer straf en minder begrip voor criminelen.’ Die hebben ze er in Ommen maar afgelaten. Want Nederland straft al bijna als zwaarste van Europa en onderzoek wijst ook telkenmale uit dat van straffen niks preventiefs uitgaat. En handen ophouden willen ze bij de VVD ook niet. Behalve dan de hypotheekrenteaftrek. Dat is de grootste subsidie die Nederland kent en daar houden vooral de rijken lekker hun hand voor op.

Maar ja, de SP doet het al niet veel beter. Doe mee, is hun verkiezingsleus. Lekker helder. Daar worden we blij van. Of die van Marianne Thieme. Hou vast aan je idealen. Juist ja, daar zijn de verkiezingen voor. Álle partijen gaan uit van hun idealen. De PvdA is er op de foto een beetje van afgevallen. Dat past prima bij die partij. Vlees noch vis. In Salland lijken ze zelfs niet meer te bestaan. We horen er tenminste niks van.

Groen Links houdt zijn naam wel in ere. Die hebben natuurlijke lijm gebruikt, denken we. En die plakt niet zo best. Het CDA was er in Raalte nog niet gisteren. In Ommen wel. ‘Samen kunnen we meer’, roep Buma. Juist ja, daarom hadden ze de PVV er ook bijgehaald in het vorige kabinet. In de vier Balkenende-kabinetten daarvoor deden ze het ook altijd ‘samen’, en iedere keer ging het mis.

We zijn hartstikke nieuwsgierig naar de kleuterachtige manier waarop de andere partijen kiezers proberen te lokken. Laat maar komen die prachtige strijdkreten.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.