tussenstand oogstgave 24750 euro

Geertman was er in naam van zijn broer Willem, die eind juni vermoord is op de Filippijnen.

Om het leven gekomen bij een roofoverval of vermoord? Toon Geertman hield zich tijdens het oogstfeest vanmiddag op de Domineeskamp omwille van het oogstfeest wat op de vlakte, maar in de voorgesprekken was hij duidelijk: “het gaat om moord, en dat zal ik ook overal vertellen. Wie er achter zit? Dat kan de overheid zijn, omdat Willem een kritisch volger van het regime was. Maar het kan ook iemand zijn die een wit voetje wilde halen bij de overheid.”

Zijn broer Willem had al jaren een heel voorzichtig gedrag vertoond op de Filippijnen. “’s Avonds de deur niet open doen als er aangebeld werd, ook niet als het kennissen zijn, want je weet niet of er een soldaat achter staat. Dat was de laatste tijd wat minder, omdat hij iets meer in de luwte was gaan werken. Toen wij er waren na zijn overlijden, moesten we ook heel voorzichtig doen. Als we op de fiets ergens naar toe gingen, stapte onze begeleider altijd af als er een auto aankwam. Dan deed hij – aan de kant van de weg – net of er iets met z’n fiets was. Want iemand aanrijden, dat is een makkelijke manier om iemand om het leven te brengen. Dan lijkt het een aanrijding.”

Toon is ervan verzekerd dat het geld van de oogstgave goed terecht komt. Mijn broer was daar niet de projectleider. Hij had de organisatie zo opgezet dan andere mensen het konden uitvoeren. Ik heb het verschil tussen vier jaar geleden en nu gezien. Daar is heel veel professionaliteit aan toegevoegd.”

Doel van Toon Geertman is niet tot op het hoogste niveau aan te tonen dat zijn broer vermoord is, ook al zal hij zich er niet over stil houden. Hij heeft zich vooral als doel gesteld het in gang gezette werk van zijn broer af te maken. De oogstgave is daar een belangrijke bijdrage bij. De tussenstand is zojuist door de Sallandse Boer met graffiti op een groot bord gespoten: 24.750 euro.

Aurora is het project waar dit jaar de steun naar toe gaat. Dat is een vooral door vrouwen uitgevoerd project dat de verbouw en oogst van gewassen moet verbeteren om zo meer voedselzekerheid te krijgen. Het slaan van vijftig waterputten voor irrigatie is onderdeel van het project dat deels door de oogstgave betaald gaat worden.

Bekijk hier het item van SBS6.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.