station enschede zes weken dicht in 2013

In de zomer van 2013 vernieuwt ProRail het spoor van station Enschede. Er komt meer ruimte voor treinverkeer en de kans op vertraging neemt af. Onlangs tekende ProRail de contracten voor de werkzaamheden die zijn gegund aan de combinatie VolkerRail Nederland BV en MNO Vervat Beton BV. Movares Nederland gaat de nieuwe installatie voor de treinbeveiliging voor het emplacement leveren.

Met de aannemerscombinatie zijn nu ook de exacte data bekend voor de buitendienststelling. Station Enschede is van 6 juli tot 18 augustus 2013 gesloten voor treinverkeer. De werkzaamheden worden in de zomerperiode uitgevoerd, omdat in deze periode minder reizigers gebruik maken van de trein. De NS en DB Regio zorgen voor vervangend busvervoer van en naar Enschede.

Noodzaak

De sporen en wissels op het emplacement Enschede zijn aan vervanging toe. ProRail grijpt het moment van de vernieuwing van deze sporen aan om het emplacement robuuster te maken en beter bestand tegen vertragingen. Er zijn straks twee intercityperrons- en sporen, waar er nu eentje is. Reizigers in de binnenkomende intercity hoeven dan niet meer te wachten als een vertrekkende intercity onverhoopt vertraagd is.

Voordeel

Een ander effect van de nieuwe sporenlay-out is dat het rangeren in de nachtelijke uren sterk wordt teruggedrongen. De hinder voor omwonenden neemt zo af. Anders dan voorheen kunnen de treinen straks rechtstreeks vanaf een opstelspoor naar de wasstraat en hoeven ze daarvoor niet meer het hele emplacement over te steken.

Duitsland

De trein van en naar Gronau komt op perron 4b te staan, zodat de overstap op andere treinen vereenvoudigd wordt. De nieuwe sporen en wissels worden voegloos aangelegd. Dit betekent dat het ‘kedeng-kedeng’-geluid op het emplacement verdwijnt.

Kosten

Het combineren van alle werkzaamheden in een buitendienststelling zorgt voor een ingrijpende periode van hinder voor reizigers van en naar Enschede, maar verkort in totaal wel de overlast. Het bespaart dusdanig op de bouwkosten van vernieuwing dat er voldoende financiering is om tegelijk de genoemde knelpunten op te kunnen lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.