planten en plannen in nazomer

Ineke Overwijk, voormalig docente beplantingsplannen aan de tuinbouwschool in Frederiksoord, verzorgt op zondag 26 augustus een lezing over het ontwerpen van borders bij Arjan Schepers Vaste Planten in Mariënheem. Het wordt een dag met speciale aandacht voor de schoonheid van tuinplanten in het najaar en het maken van nieuwe plannen voor het volgend jaar.

De nazomer is bij uitstek het moment om eens kritisch naar de tuin te kijken: de borders zijn tot volle wasdom gekomen, het hoogtepunt van de bloei is (bijna) voorbij en inmiddels is duidelijk geworden waar iets moet veranderen om volgend jaar de perfecte tuin te krijgen.

Een goed moment dus om na te denken over veranderingen in de tuin. Hierbij kan Ineke Overwijk jou helpen. Ineke heeft jarenlange ervaring als tuinontwerper en als docente tuinontwerp en beplantingsleer aan de Tuinbouwschool Frederiksoord. Om 11.00 uur en om 14.30 uur zal zij een lezing geven over het ontwerpen van borders en het gebruik van planten in uw tuin.

De lezing wordt geen theoretische verhandeling; met behulp van beschikbare planten zal Ineke op de kwekerij laten zien wat de effecten van bepaalde keuzes zijn. Het wordt een praktische lezing waarin de grondbeginselen van een goed beplantingsplan worden uitgelegd.

De tweede heft van augustus geeft altijd een beetje een dubbel gevoel. Het is vaak nog prachtig weer maar toch is de zomer al weer bijna voorbij. De avonden worden snel korter en er zijn soms zware onweersbuien. Uit alle macht proberen we de zomer te verlengen, ook in de tuin. We planten daarom planten die laat in het jaar bloeien of op een andere manier sierwaarde hebben.

Het is ook de tijd van plannen maken voor het volgend jaar. Alle indrukken van afgelopen voorjaar en de zomer worden op hun waarde beoordeeld en we gaan voorzichtig al een beetje aan volgend jaar denken en bekijken wat we willen veranderen in de tuin.

Daarnaast is het najaar het meest geschikte tijdstip om veranderingen in de beplanting aan te brengen. Voor de meeste planten is het najaar het meest ideale moment om te (ver)planten. De grond is nog lekker warm en voldoende vochtig. Hierdoor kunnen planten goed wortelen in de tuin en heeft u volgend voorjaar direct een mooie border.

De lezing van Ineke Overwijk zal jou inspireren en helpen bij het maken van keuzes, in de moederplantentuin van Arjan Schepers Vaste Planten staan honderden soorten vaste planten uitgeplant zodat u eenvoudig kunt beoordelen of uw keuze daadwerkelijk past.

De nazomerdag wordt gehouden op zondag 26 augustus van 10.00 tot 17.00 uur bij Arjan Schepers Vaste Planten aan de Hakkershoekweg 9 in Mariënheem. Toegang is gratis. Meer informatie vind je op staging2.arjanschepers.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.