overijssel koploper in verminderen afval

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat de laatste tien jaar in Nederland het aantal kilo’s afval per inwoner sterk is afgenomen. Overijssel is een van de koplopers als het gaat om verminderen van afval en trekt het landelijk gemiddelde fors mee, terwijl Zeeland en Zuid Holland achter blijven. Daar is geen sprake van een afname. Zo werd in 2002 landelijk per hoofd van de bevolking 562 kilo afval opgehaald en in 2011 nog maar 538. De verschillen per provincie zijn groot. In Overijssel wordt maar 497 kilo opgehaald en in Zeeland maar liefst 729.

ROVA, actief in Overijssel, legt een link tussen deze CBS cijfers en het gevoerde beleid de laatste 10 jaar. ROVA heeft zich, in opdracht van de aandeelhoudende gemeenten, in deze periode gericht op een vooruitstrevende manier van afval inzamelen, waarbij de nadruk is komen te liggen op de inzameling van recyclebare materialen in plaats van op restafval. Door verbetering van infrastructuur, meet- en informatiesystemen en door kostenefficiënter werken, heeft ROVA het serviceniveau kunnen verhogen ten behoeve van inwoners die restafval willen scheiden van waardevolle grondstoffen zoals papier, kunststof en GFT. Daarbij heeft ROVA de communicatie geïntensiveerd en is een educatieprogramma gestart.

Deze beleidslijn wordt voortgezet. Door het bieden van een hogere service op de waardevolle grondstoffen, door goed scheidingsgedrag te belonen en door een lagere service te verlenen op restafval worden inwoners nog meer gestimuleerd afval te scheiden en minder grondstoffen weg te gooien.

Onder de noemer ‘Omgekeerd Inzamelen’ is ROVA in een aantal gemeentes gestart. Daar zijn de eerste resultaten al zichtbaar. Zo is bijvoorbeeld in de gemeenten Staphorst en Steenwijkerland na het eerste half jaar (januari t/m juni 2012) sprake van een stijging van het apart aangeboden kunststof van ongeveer 25% en een gelijktijdige daling van het restafval met 30 procent. In de pilotgemeente Dalfsen in de kern Hoonhorst is er zelfs sprake van een daling van 60 procent van het restafval en wordt er drie keer zoveel GFT apart aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.