overheid overheerst debat over kracht salland

De provincie Overijssel stopt met subsidiëren van individuele activiteiten in de provincie. Er gaat enkel nog geld naar overkoepelende plannen, die de provincie of een streek in de provincie ten goede komen. Voor dat soort plannen liggen er miljoenen op de plank.

Die boodschap had gedeputeerde Theo Rietkerk vrijdag tijdens een debat onder ondernemers met de vraag wat de kracht van Salland is, als je dat bekijkt vanuit recreatief en economisch perspectief. Gastheer van het symposium dat vooraf ging aan de uitreiking van de Raalter ondernemers van het jaar, waren de gemeente Raalte (organisatie) en Salland Wonen (debatruimte). Carry ten Napel van RTV Oost was ingehuurd om de boel aan elkaar te praten. Tegelijk werd op de achtergrond het Stöppehaenefeest gevierd, georganiseerd door louter vrijwilligers (het schijnt dat een op de tien Raaltenaren op de een of andere manier iets doet voor het Sallands oogstfeest). Jammer dat Carry de meediscussiërende mensen in de zaal niet kende, en daarom niet wist met welke achtergrond zij hun verhaal deden.

Rietkerk vertelde in zijn inleiding dat de provincie inzet op energie, toerisme en kunststof. In die drie takken van sport gooit Overijssel al hoge ogen en je moet je concentreren in waar je uniek in bent. Overkoepelende plannen op dat gebied zijn van harte welkom. Lijken die plannen goed, dan is er geld zat ter ondersteuning, “want met de verkoop van Essent-aandelen hebben we als provincie gecasht”, legde Rietkerk uit. Voorbeeld voor overkoepelende toerisme-ideeën is te vertellen wat er in de streek te doen is en niet waarom ze bij jou op de camping moeten komen. Voorbeeld op gebied van energie is het inzetten van boerderijdaken waar de boer veel meer zonne-energie kan produceren dan hij nodig heeft, “maar door die gekke regeltjes uit Den Haag krijgt hij als energieproduct bijna niets over die overcapaciteit”, aldus Rietkerk. Hij zou Eddy daar wel op aanspreken als ie die morgen zag.

Dat oude jongens krentebrood-sfeertje was de makke van het debat. Eddy is Eddy van Hijum, CDA-politicus in Den Haag, woonachtig in Laag Zuthem. Net zo makkelijk als Rietkerk Den Haag verwijt met de veel – en zelfs gekke – regeltjes te komen, is hij zelf net zo goed een regelproducent waar de ondernemers in de zaal op hun gebied weer last van hebben. Dat bleek mooi tijdens een stelling over een Landall Greenparc in Lierderholthuis. Als een ondernemer dat plan zou hebben, zouden we dat dan moeten willen? De zaal vol ondernemers was in meerderheid tegen, maar sprak ook uit dat de overheid zich daar niet mee moet bemoeien. Als een ondernemer daar brood in ziet, moet hij zijn gang kunnen gaan.

Verderop in het programma een soortgelijk voorbeeld: “waarom stopt de gemeente Raalte geld in Leontiens Lady Ride?” wilde Ans Overmars van de Stöppelhaene weten, als alle andere festiviteiten in Raalte het zonder subsidie moeten doen? Als door een adder gebeten ging wethouder Ben Haarman in de verdediging. Niet vragen van ‘hoe zie je dat dan’, maar uitleggen waarom de gemeente een goed besluit nam die activiteit met een paar duizend euro te ondersteunen. Ondernemers willen graag een terugtredende overheid, maar de overheid vindt dat bijzonder moeilijk. Ze verdeelt de subsidiepot en heerst daarom in het debat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.