overheid moet zich terugtrekken uit het voetbal

Opinie – Terwijl de amateurverenigingen hun contributie moeten verhogen, is er op gebied van profvoetbal een prijsopdrijvende actie gaande, die al jaren doet vermoeden dat de branche wel een keer zal instorten. Maar het blijft doorgaan. De voetbalrechten voor de Nederlandse competitie zijn voor een miljard verkocht. Het geld is al bijna weer uitgegeven.

Gemeenten kiezen overal massaal voor stimulering van de breedtesport. Specialisten die met hun sport de diepte in willen, zich willen specialiseren, bekwamen, verbeteren, kortom topsport willen bedrijven, die moeten vooral hun gang gaan, maar niet met steun van de overheid. Dat is althans het uitgesproken beleid. Maar Zwolle en Deventer betalen lekker mee aan hun plaatselijke profclubs. En als er ergens een topsporter gehuldigd moet worden, mag dat best een paar centen kosten. Goed voor de plaatselijke pr, is de vaste smoes.

En die smoes doet het bij voetbal het best. Bij tophandbal daarentegen…. Dalfsen en Raalte (niet meer) hebben teams op landelijk topniveau. Denk maar niet dat de gemeenten daar veel geld instoppen.

Voetbal wordt wel eens de belangrijkste bijzaak in het leven genoemd en het mag daarom ook wel een paar cent kosten. Want er schijnt ook enorm veel mee te verdienen te zijn. Waarom zou een Rupert Murdoch anders een miljard over hebben voor de Micky Mouse Competitie van ons kikkerlandje?

Nu is die Murdoch een lekker mannetje. In de VS is hij eigenaar van Fox News. De zender waar ze Rick Santorum (hij was Republikeins presidentskandidaat) lieten zeggen dat bejaarden in Nederland armbandjes dragen om aan te geven dat ze geen euthanasie willen. Murdoch is ook de man van News of the World in Engeland dat uit de markt gehaald werd omdat ze verhalen verkregen door afluisterschandalen. Echt een bedrijf om mee in zee te gaan.

Het miljard is door de BVO’s al bijna weer uitgegeven. Spelerssalarissen schieten straks weer omhoog. En de branche heeft het toch al zo goed. Ze hebben geklaagd over de crisis-tax van 26% voor topinkomsten omdat ze in hun organisatie nogal wat topinkomens hebben. Dan kun je tegen de tax zijn, je zou ook de salarissen kunnen verlagen.

Daar waar op de Olympische Spelen nog Chinese badmintonners naar huis werden gestuurd omdat ze bewust een partijtje verloren hadden om gunstige tegenstanders te treffen in een volgende ronde, vond iedereen het eind van de vorige voetbalcompetitie heel gewoon dat Heerenveen en Feyenoord het op een akkoordje gooiden om beiden Europees voetbal af te dwingen. Dus Murdoch en voetbal, het past wel.

Nu het miljard van Murdoch komt binnengevaren, moesten we ook maar gelijk doorpakken. Politie- en ME-inzet wordt niet meer betaald door de overheid, maar komt voor rekening van de profclubs. Extra treinen van en naar de stadions? Kosten clubs. En Studio Voetbal moet geen cent meer willen betalen voor de uitzendrechten. Laat dat ook maar over aan de commerciëlen. Of ze het achter de decoder stoppen, moeten ze zelf weten.

De overheid bespaart op die manier smakken met geld. Laten ze dat dan mooi in de breedtesport stoppen.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.