Home / archiefcentraal / mars voor goed voedsel stopt bij overesch

mars voor goed voedsel stopt bij overesch

De Europese mars voor goed voedsel maakt op 26 augustus een tussenstop bij Overech Raalte. Een groener en rechtvaardiger toekomst voor de landbouw in Europa, dat is het doel waarmee de komende weken vanuit heel Europa boeren, burgers en jongeren naar Brussel gaan, per fiets, te voet of per tractor. Ze nemen onderweg deel aan bijeenkomsten, acties en protesten.

Op 19 september worden in Brussel, zowel door het Europese Parlement als door de nationale regeringen, besluiten genomen over de hervorming van de Europese landbouw. “Dit is hét moment om ‘good food and good farming’ te eisen, het is tijd voor verandering,” aldus Isabel Duinisveld.

Duinisveld is één van de vele deelnemers aan deze megamanifestatie. Ze begint haar tocht op 17 augustus vanuit haar eigen biologisch-dynamisch tuinbouwbedrijf in Uithuizermeeden, boven in Groningen. Al fietsend langs andere bd-bedrijven door het hele land sluit ze zich op 17 september aan bij een grote manifestatie in Breda, waar vandaan ze dan met een veel grotere groep doorfietst naar Brussel.

Elke etappe fietst Duinisveld met een groep van zo’n 25 mensen, die varieert van samenstelling. Mensen kunnen hiervoor inschrijven. ’s Morgens rond een uur of tien stappen de deelnemers op de fiets. Tussen de middag wordt gepicknickt, uiteraard met biologisch-dynamische producten en later op de middag komt de groep aan op het volgende bedrijf. Daar wordt een rondgang gehouden en aan de hand van wat men ziet en ervaart, komt men met elkaar in gesprek. Ook zal daar tijd zijn voor extra activiteiten, die door het betreffende bedrijf zelf worden georganiseerd.

Het einddoel is Brussel. Daar komen alle mensen uit vele Europese landen samen. Verwacht wordt dat het de grootste en breedste maatschappelijke actie ooit zal worden over de hervorming van het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Er worden onder andere fotoboeken met de wensen/eisen van Europese burgers aangeboden aan EU-parlementariërs en ’s middags is er een conferentie.

Lees ook

Woningcorporaties regio Zwolle doen beroep op gemeenten: ‘Maak nieuwbouw mogelijk’

ZWOLLE – De negen woningcorporaties in de regio Zwolle doen een dringend beroep op gemeenten …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.