levensgroot vliegtuig in feesttent stoppelhaene

De omvang van het vliegtuig liegt er niet om. Het megabouwwerk heeft een spanwijdte van 11,5 meter, de cockpit heeft een diameter van 2,30 meter en vanaf de neus tot de achterkant is hij 4,5 meter lang. Er komen zelfs motoren aan de vleugels te hangen, met rook- en windmachines erin.

“Eens in de zoveel jaar willen we wat nieuws in de Feestfabriek, zo kwamen we op het idee om de huidige aankleding te veranderen,” vertelt Hans Kodden. “Zo blijf je het publiek verrassen en jongeren naar de tent trekken.”

“Eerst hebben we contact gelegd met Dakota-freaks. Die zitten door heel Europa,” aldus Kodden. “Zo hebben we officiële tekeningen weten te bemachtigen.” Ook zijn Harkema en Kodden naar vliegveld Lelystad geweest om te meten hoe groot de cockpit is en om te kijken hoe die er precies uitziet.

“Normaal gesproken is de cockpit helemaal niet toegankelijk voor museumbezoekers, maar toen wij vertelden wat we wilden, haalden ze de plexiglasplaten bijna onmiddellijk weg,” vertelt Harkema, die het vliegtuig nabouwt. De klus valt hem redelijk zwaar: “Alles moet op de centimeter uitgewerkt worden en het moet wel echt lijken. Het is een lastige klus, vooral omdat het allemaal gebogen vlakjes zijn. De vlakjes moeten van voor naar achter en van boven naar beneden gebogen worden. Het is een kunst om dat uiteindelijk weer rond te krijgen. Maar het gaat lukken.”

Het nu nog houten bouwwerk krijgt straks een oude aluminiumlook en wordt voorzien van enkele duizenden klinknagels. “Het wordt echt een oud en verweerd vliegtuig,” aldus Kodden.

Achter de Dakota komt over de gehele hoogte en breedte van de tent een LED-videowall te staan. “Daarop gaan we allerlei beelden projecteren. Zo kun je denken aan een vlucht vanaf Ibiza, de Melkweg, maar ook tekenfilms,” vertelt Hans.

De heren hebben in de komende weken nog een flinke klus aan het afronden van het project. Stöppelhaene nadert in volle vaart, maar beide heren zijn er van overtuigd dat ze de klus op tijd klaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.