last van naaktslakken wen er maar aan

Ook last van naaktslakken? Dat kan heel goed kloppen. Door het vochtige klimaat van de afgelopen maanden hebben die diertjes het hartstikke goed. Het zijn er eigenlijk niet meer dan andere jaren, je komt ze meer tegen. De naaktslakken vinden het heerlijk ’s morgens en ’s avonds in het vochtige gras rond te schuifelen.

Ze zijn vooral zichtbaar vanwege al dat vocht. Daar maken ze slijm van. En op dat slijm bewegen ze zich voort. Je ziet dat ook aan het spoor dat ze achter laten. Kost een hoop vocht, heb je dus veel vocht voor nodig.

Naaktslakken, het lijken vieze beestjes dus dan heb je er al snel last van. En ze vreten jonge aanplant (een slaplantje bijvoorbeeld) ook nog eens op. Daar houden ze van. Juist in de groene, vochtige omgeving voelen ze zich optimaal thuis.

Je kunt de naaktslak bestrijden. Zout op een slak leggen is de gemeenste manier. Ze schrompelen dan in, omdat het zout water uit de slak onttrekt. Vanaf het voorjaar al het groen kort houden is ook een optie, de eitjes van de slak hebben dan weinig kans. Maar dat vinden bijen weer niet prettig en je moet niet gek kijken als je fruitbomen geen vrucht dragen als je bijen verjaagt.

Handigste oplossing is toch eigenlijk gewoon de naaktslak niet vies te vinden en het beestje gewoon zijn gang te laten gaan. Want uiteindelijk composteert het rottende natuurresten zoals dor gras en de herfst afgevallen blad. Die compost is weer heel goed voor het groeiproces in de tuin.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.