langstudeerboete is wat politiek echt is

Opinie – De langstudeerboete is een fenomeen dat alles in zich heeft wat politiek is. Het woord alleen al, de gedachte die er achter zit, de manier waarop er over gepraat wordt, hoe ‘ze’ met mensen omgaan, alles. Het is een landelijk voorbeeld, maar lokaal werkt de politiek precies zo.

Wat is de langstudeerboete feitelijk? HBO-studenten die meer dan vijf jaar over een vier-jarige studie doen, moeten vanaf dat zesde jaar extra geld betalen. Universiteitstudenten mogen over hun driejarige Bachelor en de eenjarige Master beiden een jaar langer doen. Zij krijgen dus na twee jaar te lang studeren een boete. Het is een maatregel die is ingevoerd om te bezuinigen en hij geldt voor álle studenten, ook die al met de studie bezig zijn.

De maatregel op zich – studenten meer mee laten betalen als ze langer over het onderwijs doen – zal er toe leiden dat minder studenten langer over hun opleiding doen dan nodig. Je zou denken: waarom hebben ze die maatregel niet al jaren eerder genomen. Omdat de overheid altijd geld uitgeeft als ze geld heeft. Waarom zou je sparen? Het is immers andermans geld en als dat op is, zien we wel weer.

Studenten die zeggen dat studeren door de ‘boete’ weer voor de rijken wordt, die moeten gelijk maar stoppen met hun studie, want enig causaal verband mist in die redernatie. Het is juist selecteren op kennis en inzet. Kun je het niet of wil je het niet, dan betaal je meer (3000 euro extra per jaar). Maar kun en/of wil je wel, dan betaalt de overheid, wij met z’n allen dus. Op die manier houdt de overheid geld over om in basis iedereen die dat wil (arm en rijk), te ondersteunen bij een studie.

De maatregel per direct voor alle studenten invoeren, dat is een kwestie van betrouwbaarheid. Tijdens het spel de spelregels veranderen is ongehoord. De Kunduz-coalitie laat daar zijn ware aard zien: opportunisten die stoer een besluit namen het gevallen kabinet voort te helpen, draaikonten die hun afspraak niet nakomen. Ze zijn zo onbetrouwbaar, dat ze de langstudeerboete terug willen draaien. De acceptgirokaarten zijn echter al verstuurd. Dus als de boete inderdaad teruggedraaid wordt, zijn het de studenten waarvoor de spelregels tijdens het spel veranderd zijn, de enigen die de maatregel ondervinden. Meer onbetrouwbaar kun je niet zijn.

Een goede maatregel verkeerd uitvoeren: prima voorbeeld van hoe de politiek werkt. Daar komt de dimensie verkiezingstijd bij. Gisteren stonden de vijf Kunduz-partijen te jubelen over hun verantwoording nemend besluit, vandaag schieten ze elkaar af op de afspraken die er in staan. En maar denken dat de kiezer daar wel intrapt.

Het woord zelf is ook politiek geladen. De langstudeerboete is bedacht door een tegenstander ervan (geen idee of de bedenker nog steeds tegenstander is, want dat draait nog wel eens). Meer mee betalen aan je eigen studie omdat je er langer over doet dan nodig, dat is geen boete. Het is eigenlijk een langstudeerparticipatie. Je kunt ook zeggen: wat fijn dat ik nog steeds overheidsgeld krijg terwijl ik eigenlijk veel te lang over de studie doe. Elkaar vangen op woorden, elkaar verkeerd interpreteren, elkaar woorden in de mond leggen: ook typisch politiek. En ‘ze’ denken dat wij dat niet door hebben. Nou dames en heren, dat is de reden dat ‘we’ jullie gang maar laten gaan. Het maakt ‘jullie’ niet uit wat ‘wij’ er van vinden, ‘jullie’ gaan toch je gang maar, dus houden ‘wij’ ons met andere dingen bezig.

Je zou denken dat er achter die politic slimme mensen staan die ze helpen niet zo te stuntelen. Maar die slimme mensen hebben ook hun eigen belang. Hun politicus moet de macht hebben, want dan hebben zij het ook. Dus heb je campagnemannen die alleen maar tactisch strategisch handelen en ambtenaren die bekijken hoe ze de komende vijf jaar ook nog een baan houden.

Daarom hebben we ook van die grote gemeentehuizen nodig. Ze zijn in onze regio allemaal onzinnig veel te groot. Er is geen enkel bedrijf dat zo veel vierkante meter bedrijfsruimte per werknemer nodig heeft, want dat moet de baas met eigen geld betalen. Zelfs banken niet… Dat de overheid dat wel heeft, is omdat ambtenaren de hele dag vergaderen. Daar heb je heel veel zaaltjes voor nodig. Ze maken regels en ze handhaven regels. Maar ze kijken nooit naar de zin van regels. Want dan vallen er regels af en raken ze hun baan kwijt.

Het enige dat ‘wij’ daar nog aan doen, is er een verjaardagsavond mee vullen. Straks met de verkiezingen laat een klein deel van ‘ons’ onze boosheid, dan wel onze onmacht zien door op de extreme uiteinden van het spectrum te stemmen. De rest van ‘ons’ gaat gewoon niet meer.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.