Home / archiefcentraal / good food march arriveert in raalte

good food march arriveert in raalte

De fietsgroep van de Good Food March kwam zaterdag aan op het biologisch-dynamisch (BD) bedrijf van Jan, Mariet en Rick Overesch in Raalte. Isabel Duinisveld, initiatiefnemer van deze tocht en zelf ook BD-boer, rijdt met steeds wisselende groepen deelnemers in 16 etappes van Uithuizermeeden in de kop van Groningen naar Brussel. Daar zal op 19 september over het lot van het voedsel in Europa worden beslist.

Duinisveld doet onderweg een aantal BD-bedrijven aan en laat zo zien én ervaren dat gezonde landbouw heel goed mogelijk is. Op het ecologische landbouwbedrijf van Overesch tonen Jan en Mariet in de rondleiding dat hun varkens alle ruimte hebben.

Als ze zin hebben kunnen ze een modderbad nemen of lekker in de weide scharrelen. Het voer is biologisch en de mest wordt weer voor groente- en graanteelt gebruikt. De biggetjes blijven lang bij de moeder en gaan, als ze groter zijn, naar een grotere groep. Er heerst een strikte rangorde in de groep. Volwassen zeugen, nieuwelingen dus, gaan eerst even wennen voor ze opgenomen worden. „Het zijn net mensen”, aldus Duinisveld met een knipoog. Door het gezonde en vezelrijke voedsel hebben de varkens geen last van diarree en dat ruik je, of eigenlijk juist niet.

Overesch: „Gezonde landbouw moet je beleven. Als je het zelf niet hebt gezien, kun je er ook niet over praten”. Hij doelt hier op de genodigde plaatselijke politica die het zaterdag liet afweten tijdens het bedrijfsbezoek. Dinsdagmiddag is er een uitzending op Radio-Oost over het bezoek op het bedrijf in het programma Boeren, Burgers en Buitenlui. De route gaat verder van Raalte naar Beemte Broekland waar het bedrijf De Hooge Kamp zit. De route is te volgen via de website: www.bdvereniging.nl. Meer informatie is te krijgen via www.goodfoodmarch.eu of via twitter @isabelduinisvel.

Lees ook

Pubquiz van KBO/PCOB in Trefpunt Heeten

HEETEN – De KBO/PCOB 55 afdeling Heeten pakt de draad weer op. Het activiteitenprogramma begint …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.