good food march arriveert in raalte

De fietsgroep van de Good Food March kwam zaterdag aan op het biologisch-dynamisch (BD) bedrijf van Jan, Mariet en Rick Overesch in Raalte. Isabel Duinisveld, initiatiefnemer van deze tocht en zelf ook BD-boer, rijdt met steeds wisselende groepen deelnemers in 16 etappes van Uithuizermeeden in de kop van Groningen naar Brussel. Daar zal op 19 september over het lot van het voedsel in Europa worden beslist.

Duinisveld doet onderweg een aantal BD-bedrijven aan en laat zo zien én ervaren dat gezonde landbouw heel goed mogelijk is. Op het ecologische landbouwbedrijf van Overesch tonen Jan en Mariet in de rondleiding dat hun varkens alle ruimte hebben.

Als ze zin hebben kunnen ze een modderbad nemen of lekker in de weide scharrelen. Het voer is biologisch en de mest wordt weer voor groente- en graanteelt gebruikt. De biggetjes blijven lang bij de moeder en gaan, als ze groter zijn, naar een grotere groep. Er heerst een strikte rangorde in de groep. Volwassen zeugen, nieuwelingen dus, gaan eerst even wennen voor ze opgenomen worden. „Het zijn net mensen”, aldus Duinisveld met een knipoog. Door het gezonde en vezelrijke voedsel hebben de varkens geen last van diarree en dat ruik je, of eigenlijk juist niet.

Overesch: „Gezonde landbouw moet je beleven. Als je het zelf niet hebt gezien, kun je er ook niet over praten”. Hij doelt hier op de genodigde plaatselijke politica die het zaterdag liet afweten tijdens het bedrijfsbezoek. Dinsdagmiddag is er een uitzending op Radio-Oost over het bezoek op het bedrijf in het programma Boeren, Burgers en Buitenlui. De route gaat verder van Raalte naar Beemte Broekland waar het bedrijf De Hooge Kamp zit. De route is te volgen via de website: staging2.bdvereniging.nl. Meer informatie is te krijgen via staging2.goodfoodmarch.eu of via twitter @isabelduinisvel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.