de laarman een maand rijkste museum

Waar kun je nu beter ‘al het geld van de wereld’ tentoonstellen dan in een landbouwmuseum met één van de dikste kluisdeuren in de omgeving? Dat moeten de Luttenbergers van De Laarman hebben gedacht. Vanaf 1 september draait alles in het museum om geld, geld en nog eens geld.

Terwijl regeringsleiders hun best doen om de euro te redden, zetten de Luttenbergers de munt alvast tussen de museumstukken. Alle ontwerpen voor euro’s zijn hier in september te bewonderen, net als de talrijke herdenkingsmunten uit de eurozone. Maar dat is lang niet alles. In Luttenberg ligt een volle maand lang een schat aan andere pecunia. Veilig achter 3 millimeter dik plexiglas kunnen bezoekers geld uit 180 landen bewonderen. Daar zitten biljetten tussen van dictators zoals Saddam Hoessein tot aan biljetten van Bill Clinton. Ook zijn in Luttenberg onalledaagse biljetten te zien uit Afrika, vaak met kleurige afbeeldingen van dieren.

De presentatie van alle munten en biljetten is speciaal. In vitrines wordt het geld zoveel mogelijk gekoppeld aan de actualiteit uit het desbetreffende land. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor de tsunami’s in Azië en de moord op John F. Kennedy. Ook bijzondere Nederlandse munten liggen op tafels. Voor kinderen komt er een geldvangmachine. En als klap op de vuurpijl mag elke bezoeker vijf munten uitzoeken en mee naar huis nemen. Zolang de voorraad strekt, zoals dat heet. ‘Maar die voorraad is enorm groot’, meldt de organisatie geruststellend.

Extra beveiliging

In september wordt het landbouwmuseum logischerwijs extra beveiligd. Maar dat hebben de museumbeheerders er graag voor over. “We zijn erg in onze nopjes om gastheer te zijn van deze bijzondere expositie”, melden de organisatoren. De opening van de tentoonstelling wordt verricht op zaterdag 1 september om 12.00 uur door Jan Stuiver, het bestuurslid van De Laarman met de meest toepasselijke naam voor deze klus.

In september is het museum open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 16.00 uur. De toegang bedraagt 5 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar mogen, mits onder begeleiding, gratis naar binnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.