zomerfestival boskamp donders goed

“Een donders goed weekend”, blikt Gerrit Brockotter, de voorzitter van Stichting Zomerfestival Boskamp afgelopen zondagmiddag terug op het feest. “We hebben enorm veel bezoekers getrokken. Zaterdagavond moet je het budget terugverdienen en dat is goed gelukt. De tent was afgeladen. En ook nu, zondagmiddag, is het hartstikke druk. Op zo’n dag als vandaag is heel Boskamp uitgelopen. Dan is het als het ware één grote buurtbarbecue. En we hebben natuurlijk enorm veel geluk gehad met het weer. Het heet natuurlijk ook niet voor niets het Zomerfestival.” Gerrit lacht. “Een flauwe, ik weet het.”

Het toneel die zondagmiddag: Enkele honderden mensen zitten op het terras bij de tent. Het barpersoneel heeft het druk. Kinderen vermaken zich op de kermis. Ouderen doen mee aan het sjoeltoernooi en de jaarlijkse schietwedstrijd. In de tent is het darttoernooi nog steeds aan de gang. In de wat kleinere bijtent treedt de formatie Vegas op. In een tijd dat veel tentfeesten te maken krijgen met teruglopende bezoekersaantallen, zit het Zomerfestival Boskamp dus nog steeds in de lift. “Heel veel mensen denken mee over het feest”, stelt Gerrit. “Het bestuur natuurlijk, maar ook vele jongeren. ‘Wat willen jullie in de tent zien, wat vinden jullie leuk?’ Daarnaast gaan we ook kijken bij grote evenementen als Lowlands en Defqon om inspiratie op te doen. Dat houdt nooit op. Als ik op vakantie ben en ik ergens een mooie verlichting zie, dan ga ik informatie vragen. Zo trekken we overal ideeën weg. En dat werkt blijkbaar.”

Het feest begon donderdagavond 28 juni met de jaarlijkse Greppeltocht. Meer dan 140 inwoners van Boskamp deden mee. Ze werden gedropt in het buitengebied en moesten vervolgens, zonder gespot te worden door enkele rondrijdende jagers, terug zien te komen naar de tent. “Het is laat geworden”, vertelt Gerrit. “De laatste deelnemers waren pas om kwart over drie ’s nachts terug.” Ook de playbackshow op vrijdagavond was goed bezocht. Zaterdagmiddag stond in het teken van de jaarlijkse zeskamp die werd afgesloten met een varken aan het spit. Jong en oud schoof weer aan. Het zaterdagavondprogramma met De Coronas en de Loco Loco Discoshow bleek een schot in de roos. “En vanmorgen waren ze hier alweer vroeg aan het darten”, vertelt Gerrit. “Veel van die jongens hebben het gisteren behoorlijk laat gemaakt. Dat zijn de echte bikkels.”

Dan wordt omgeroepen dat Sander Hoonhorst uit Boskamp zo de hoofdprijs van de verloting van eerder die dag zal verzilveren. In allerijl is hij naar Vliegveld Teuge gebracht om in een vliegtuig te stappen. Vastgegespt aan een ervaren parachutist zal hij een landing maken op het feestterrein. Een deel van het publiek loopt naar het weiland om het te zien. Eerst maken twee andere parachutisten een landing en dan volgt Sander met zijn ‘bijrijder’. De landing lijkt heftig, maar Sander staat meteen op. De duim gaat omhoog. “Het was geniaal”, zegt hij een minuutje later met grote ogen. Hij staat stijf van de adrenaline en de lach is niet van zijn gezicht te branden. “Ik heb nog een schone onderbroek over”, schreeuwt een maat hem toe. Sander lacht. “Ik heb hem niet nodig. Wat een geweldige ervaring. Vanmorgen kwam ik al vroeg naar het terrein. ‘Even een potje darten’, dacht ik. En nu heb ik een parachutesprong gemaakt. Dat verwacht je niet.”

Dan begint het eventjes te regenen. De bezoekers op het terras zoeken een veilig heenkomen in de kleine tent. Goed nieuws voor Erwin Nyhoff die eventjes later begint met zijn optreden. Hij vliegt uit de startblokken met ‘The River’ van Bruce Springsteen, het nummer waarmee hij tijdens ‘The Voice of Holland’ de harten van de kijkers en de jury wist te veroveren. Jonge ouders maken dansjes met hun kinderen. Erwin krijgt een hard applaus. De Heetenaar laat weten het fijn te vinden om in Boskamp op te treden. Hij is er al zo vaak doorheen gereden. “Op de fiets en met de auto. Nog net niet met de tractor.” Hij vervolgt zijn optreden met zijn Prodigal Sons-hit ‘You still think’. Wat later in de vooravond staat er nog een optreden van ex-Sjonnie Ronnie Ruysdael op het programma en kan het publiek de finale van het EK Voetbal bekijken in de tent. “Weet je wat ook zo leuk is aan dit feest”, begint Gerrit. “De spontaniteit. Gisteren boden enkele jongeren aan om vandaag een extra activiteit te organiseren. Ze hebben eerder vandaag een stukje gras verdeeld in hokjes en daarin hebben ze een geit laten rondlopen. Vervolgens kon je gokken in welk hokje dat dier zou gaan poepen. Zo’n echt schijtspel dus. Wij als organisatie hoefden er niks voor te doen. ‘Pak maar wat je nodig hebt.’ Dat soort spontane acties maakt dit feest bijzonder.”

Voor extra ‘party-foto’s’ van fotograaf Jordy Alferink klik hier.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.