zomeravond pakwerk festival bij tivoli

Taveerne Tivoli en de Rottweilerwerkgroep Salland presenteren op vrijdagavond 13 juli de eerste editie van het Zomeravond Pakwerk Festival. Naast demonstraties van de leden van de Rottweilerwerkgroep en GHSV De Sprengenberg is er live muziek van The Sideburns. Initiatiefnemer is Michael Michorius, voorzitter van de Rottweilerwerkgroep Salland. “Hondensport en muziek, voor mij zijn ze allebei even belangrijk”, vertelt hij.

’s Winters vinden er op verschillende plekken in het land nachtelijke pakwerkoefeningen plaats. De honden dienen daarbij objecten of personen te bewaken en in te grijpen als een in verstevigde kleding (pakwerk) gestoken indringer een bedreiging vormt. Michael vond het tijd voor een zomerse uitvoering van die pakwerkoefeningen. “Ook als afsluiting van het seizoen. En daar vormen Taveerne Tivoli en het terrein eromheen natuurlijk een prachtige locatie voor.” Voor Michael was de keuze voor Tivoli een logische. Als ZZP-er verzorgt hij de tuin van de horecagelegenheid. “Voor ons biedt het evenement ook een mooie kans om de heropening van de N348 te vieren”, vertelt Willemien Boerdijk, de uitbaatster van Taveerne Tivoli. Ook de bandkeuze is niet geheel toevallig. Michael is namelijk geluidsman van The Sideburns.

De Rottweilerwerkgroep Salland telt ongeveer twintig leden. De trainingen vinden plaats op Ramele. De leden komen van heinde en verre. “Nederland heeft immers maar elf rottweilerclubs”, stelt Michael.

Naast Rottweilers komen tijdens het Zomeravond Pakwerk Festival ook Duitse herders, boxers en een Australian cattledog in actie. De honden en hun geleiders zullen die avond in voor hen vreemde situaties worden gebracht. Met bijvoorbeeld muziek, licht en geluid en een in scène gezette caféruzie. “En dan maar afwachten hoe hond en geleider zich er doorheen slaan”, vertelt Michael.

Het evenement is echter in eerste instantie bedoeld om het publiek kennis te laten maken met de Rottweiler. “Jaren geleden kwam de soort door enkele bijtincidenten slecht in het nieuws”, vertelt Michael. “Daarna is besloten om het fokreglement aan te passen en we denken op de goede weg te zijn. Ja, bij pakwerkoefeningen bijt de hond, maar verder is het een heel sociaal dier dat rustig door het publiek kan lopen. Rottweilers zijn prima huishonden.”

Pakwerkoefeningen zien er vaak erg wild uit. De dieren lijken de pakwerkers fel aan te vallen. Michael kan erover mee praten. In zijn jongere jaren was hij zelf ook pakwerker. “Het is loodzwaar. Rottweilers zijn zware honden. Als die aan je gaan hangen… Maar het ziet erger uit dan het is. De honden bijten puur op de mouw. Buitdrift noemen we dat. Het is geen agressie tegen de pakwerker. De mouw is het doel. Als de hond die eenmaal heeft bemachtigd, is het ook afgelopen. Rottweilers zijn ontzettend gevoelige dieren. Als ik naar een trainingavond ga, ben ik altijd lekker ontspannen. ‘Fijn oefenen’. Dan is er niks aan de hand met mijn hond. Maar als ik een examen heb, ben ik toch wat zenuwachtiger. Ik probeer dan altijd zo gewoon mogelijk te doen. Maar nee, dat werkt niet… Hij heeft het meteen door.”

De Sallandse formatie The Sideburns zorgt die avond voor de muziek. Het vijftal brengt covers van onder andere Creedence Clearwater Revival, The Eagles, Rolling Stones, Black Crowes, Lynyrd Skynyrd, Chuck Berry en Little Richard. “Voor mij zal het een drukke avond worden”, stelt Michael. “Eerst de pakwerkoefeningen coördineren en daarna aan de knopjes draaien. Maar ik heb er absoluut zin in.”

Aanvang is om 20.00 uur. De entree is gratis. Voor meer informatie zie staging2.taveernetivoli.nl of bel naar Michael, mob: 06-12813286.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.