waar vieren ze het leukste feestje

Opinie – In Broekland zullen ze dit wel niet lezen, want daar zijn ze aan het feest vieren. Groot feest, in net niet het leukste dorp van Overijssel. Maar leuk is het er wel. Dat blijkt op de manier waarop ze daar feest vieren.

Ineens stond heel de gemeente Raalte vol met tekstborden die op een gemiddelde cabaretavond de lachspieren aan het werk krijgen. Iets over verontrustende rioolmetingen na het feest, verwijzend naar de manier waarop de gemeente Raalte compleet buiten de orde Beaphar te kijk zette. Of dat flierefluiters als ze zijn, Broeklanders tijd moeten hebben voor de bouwvak in plaats van een bouwstop. Stöppelhaene is de afterparty van het Broeklandse feest en ze hebben een feest zónder Erwin Nyhoff. Geen enkele last van jaloerzige Calimerogevoelens.

Als je je zelf zo op de kaart kunt zetten, ben je met recht een van de leukste dorpen van Overijssel. Die wedstrijd zelf van RTV Oost is meer een wedstrijd van ‘wie kan de meeste mensen activeren op ons te stemmen’, maar het feit dat je dat kunt, zegt ook al wel iets over de saamhorigheid.

Je hebt in de regio grote feesten en festivals. Je hebt ze een slagje kleiner en je hebt ze klein. Deventer op Stelten, Stöppelhaene, de de Bissinghdagen, dat zijn grote feesten waar publiek uit de wijde regio, zo niet uit heel Nederland op af komt. De zomer- dan wel tentfeesten in Heeten, Schalkhaar, Dalfsen, zitten daar een beetje tussenin. Ze hebben een iets kleinere regionale functie. En dan heb je de tentfeesten in de kleinere kernen. Die hebben een heel erg lokaal karakter, maar het is voor mensen van een paar dorpen verderop ook prachtig om er naar toe te gaan.

Programmeren op jouw specifieke niveau is donders moeilijk. Want als organisatie kijk je steeds naar boven én beneden tegelijk. Hoe krijg je dat grote publiek van overal vandaan? Maar hoe houd je het tegelijk klein en gezellig voor je eigen bewoners. Het is de vraagt die sportclubs, scholengemeenschappen, woningstichtingen, verzorgingstehuizen, gemeenten enzovoort enzovoort zich zelf ook altijd stellen. Het antwoord is dan meestal: laten we maar groter worden. Je krijgt dan prestatiedrang in plaats van visie. En dat is meestal het begin van het eind.

Als overal de feesten nu met de visie van Broekland gevierd worden, zonder de dadendrang groter te worden… mooi toch? Dan zetten we daar een competitie over op. Waar vieren ze het mooiste feest.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.