vvvs in raalte en heino gaan dicht

Redenen voor dit besluit zijn enerzijds de keuze van de gemeente Raalte om prioriteit te geven aan de promotie en marketing van Salland en Raalte, en anderzijds het besluit van de ANWB om de huidige overeenkomst met de VVV Raalte drastisch te herzien.

De gemeente Raalte heeft in november 2011 haar beleidsplan Recreatie & Toerisme geactualiseerd. De gemeente kiest voor een gewijzigde inzet van de financiële middelen en wil met name de structurele investering in promotie en marketing verhogen. De gemeente kiest er voor het zwaartepunt van de gemeentelijke investeringen te verschuiven van dienstverlening/infrastructuur (= VVV-winkels) naar promotie en marketing. Het bestuur van de Stichting Toerisme Raalte/Heino is het eens met deze beleidskeuze, maar heeft daarbij wel aangegeven dat het dan ook moet gaan om heldere keuzes. De jaarlijkse subsidie voor de beide VVV’s bedraagt nu 42.000 euro en is grotendeels nodig voor een goede bedrijfsvoering van de beide VVV-winkels. Het bestuur van de VVV kiest niet voor winkels in afgeslankte vorm, mede ook omdat dit geen garanties biedt voor een verantwoord bedrijfsresultaat.

Deze keuze voor promotie en marketing is ook niet uniek voor de gemeente Raalte. De provincie Overijssel kiest in haar nieuwe beleid nadrukkelijk voor promotie en marketing gericht op de zogenaamde A-merken (waarvan Salland er één is). Recent nog heeft Marketing Oost besloten de VVV-winkels in onder meer Kampen, Zwolle en het Vechtdal te sluiten en ook nog meer te gaan investeren in regio-promotie.

Voor de VVV/ANWB Raalte geldt bovendien dat de ANWB heeft besloten de huidige meerjarige franchiseovereenkomst voor het ANWB-agentschap te stoppen per 1 januari 2013 en deze te vervangen voor een tijdelijke overeenkomst van één jaar, met daarbij ook nog financiële condities waaraan het bestuur van de Stichting Toerisme Raalte/Heino niet aan kan en wil voldoen. Zo eist de ANWB een gemeentegarantie van ruim 11.000 euro. De ANWB geeft bovendien geen enkele garantie dat na 2013 de overeenkomst zal worden voortgezet.

Het bestuur van de Stichting Toerisme Raalte/Heino betreurt het dat ze heeft moeten besluiten tot sluiting van de beide VVV-winkels en het ontslag voor de medewerkers. Het bestuur loopt echter ook niet weg voor haar verantwoordelijkheden in deze. Het bestuur wil met de gemeente Raalte, Salland Marketing en de toeristische ondernemers in gesprek hoe de promotie en marketing van Salland en Raalte te verbeteren, waarbij er van wordt uitgegaan dat het huidige subsidie bedrag aan de beide VVV’s structureel beschikbaar blijft voor het toerisme in en naar Salland en Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.