tweede heinose muziekestafette afgeblazen

“Diep Triest!” Flip Jonkman heeft er flink de balen van, want zijn Open Muziekestafette gaat niet door. De reden? Geld. Het evenement waaraan ongeveer 1000 mensen hun medewerking verlenen, kwam geld tekort. Om precies te zijn duizend euro. Jonkman en mede-organisator Van Wifferen wendden zich tot de gemeente voor een bijdrage, maar zonder succes. Ze gooien nu de handdoek in de ring.

“Het programma was reeds rond met maar liefst 32 optredens tussen 10.00 uur en 22.00 uur. Vele Raalter verenigingen, en ook van daarbuiten, hadden belangeloos hun medewerking toegezegd. Een prachtige muzikale culturele dag lag in het verschiet,” stelt een kokende Jonkman. Hij werd volgens eigen zeggen op alle mogelijke fronten tegengewerkt.

De organisatoren vroegen duizend euro subsidie aan, die aanvraag werd afgewezen. Ook toen Jonkman en Van Wifferen daartegen in protest gingen. “Na zeker geen prettige gesprekken met de Culturele Advies Raad, het Hofadvies en vier ambtenaren van de Gemeente Raalte, om tot een oplossing te komen wat betreft het ingediende bezwaarschrift, is de fut er geheel uit.” De estafette is afgeblazen.

De werkgroep Open Muziekestafette Heino kon rekenen op 1150 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds, 250 euro van de Rabobank Salland West, 500 euro van het voormalig kringloopbedrijf en alle medewerking van de beheerder van Het Kerkhuus. Daarbij zat ook nog een klein bedrag van de vorige estafette. Totaal had de werkgroep de beschikking over 2000 euro inkomsten.

Omdat het aantal optredens is toegenomen van 22 naar 32 dacht de werkgroep een tekort te hebben van ongeveer 700 euro. Daarom werd een subsidie aangevraagd bij de Gemeente Raalte. De Culturele Adviesraad heeft een negatief advies afgegeven richting de gemeente en dat leidt tot een scheef gezicht bij Jonkman.

“De Culturele raad (nu CAR) organiseerde in 2010 nog de Muziekestafette Raalte in eigen beheer (gesubsidieerd door de gemeente) en nu geeft deze raad een negatief advies richting de Gemeente ten aanzien van de muziekestafette Heino. De werkgroep werd geadviseerd in ieder geval nog contact op te nemen met het Hofadvies. Het gesprek met het Hofadvies met aan tafel Leon de Haas als Cultuurmakelaar en Mirjam Borger verliep zeer stroef,” meldt Jonkman.

Volgens Jonkman gaf de cultuurmakelaar het advies mee om een subsidieaanvraag bij de provincie in te dienen. “Maar ja, daar geeft men minimaal 2500 euro subsidie af en er is in Heino maar 1000 euro nodig,” droegen de organisatoren aan. Het verweer was: “Nou, dan voer je toch een bedrag op voor de vrijwilligers?” Dat schooot helemaal in het verkeerde keelgat bij de initiatiefnemers.

Er werd een bezwaarschift tegen de afwijzing van de gemeentelijke subsidieaanvraag ingediend. Er vond daarop een gesprek plaats op het gemeentehuis met vier ambtenaren. “Er kon niet tot een oplossing worden gekomen want de Muziekestafette Heino past niet binnen de Gemeentelijke subsidieverordening,” vertelt Jonkman. Diep bedroefd verliet het tweetal het gemeentehuis. “Niet zozeer om die 1000 euro, maar meer om die gemeentelijke houding richting de 2e Open Muziekestafette Heino. Wel is er blijkbaar 5.000 euro beschikbaar voor de Leontien Ladies Ride en maar liefst 15.000 euro voor de Sallandse Wandelvierdaagse. Diep Triest!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.