ruth peetoom op provincietoer in raalte

CDA-partijvoorzitter Ruth Peetoom kwam maandagmiddag 2 juli in het Annahuis te Raalte voor een dialoog met vertegenwoordigers van diverse vrijwilligersorganisaties uit de gemeente en enkele leden van het CDA. Het grote belang van vrijwilligers werd deze middag door alle partijen onderstreept, maar er is wel een probleem doordat er onvoldoende belangstelling van jonge mensen is om vrijwilligerswerk te doen. Ook de bezuinigingen maken het vrijwilligerswerk steeds moeilijker. Oplossingen werden deze middag niet geboden, maar dit was ook niet te verwachten. “Deze middag was bedoeld om met elkaar te bespreken waar de pijnpunten en de onzekerheden zitten”, aldus Etty van Steen, fractievoorzitter CDA Raalte.

In een voorstelronde werden alle aanwezigen in de gelegenheid gesteld hun organisatie en het werk dat zij verrichten onder de aandacht te brengen. Herman Baack van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) uit Mariënheem zegt dat de groep ouderen steeds groter wordt en dat er tegelijkertijd minder vrijwilligers zijn. “Door de bezuinigingen gaat er minder geld naar de ouderenbonden en ik vraag het CDA hier naar te kijken. Probeer de bezuinigingen toch wat tegen te houden.”

Henk Stegeman van de diaconie Protestantse Gemeente Raalte, zit namens alle kerken in de gemeente Raalte in de WMO-Raad. Deze raad geeft onder andere uitvoering aan de AWBZ. Als dilemma geeft Stegeman aan dat de duidelijkheid ontbreekt bij de regelgeving hiervan. “Ik had op een gegeven moment het gevoel dat wij als WMO-Raad verder waren dan de landelijke politiek.”

CDA’er Gosse Hiemstra, sinds drie maanden wethouder in de gemeente Raalte, met Zorg en Welzijn in zijn portefeuille, vraagt aandacht voor het armoedeprobleem. Volgens hem een groeiend probleem in Nederland. “Het CDA moet zich onderscheiden van de VVD op christelijk en sociaal vlak, door hulp te bieden aan naasten. ‘Heb uw naasten lief’”, citeerde Hiemstra de bijbel. Ook pleit hij voor meer vrijheid voor plaatselijke instanties die landelijk ingestelde regels moeten uitvoeren.

Toen Ruth Peetoom gekozen werd tot voorzitter van het CDA, kreeg zij de opdracht mee om helder te maken waar het CDA voor staat. Vanuit de christelijke traditie moet het CDA gestalte geven aan gerechtigheid, solidariteit, verantwoordelijkheid en rentmeesterschap. Het probleem dat er steeds minder vrijwilligers komen, met name steeds minder jongeren, gaat zij te lijf met een slogan uit het verkiezingsprogramma van het CDA: ‘samen kun je meer’. Peetoom pleit voor het nieuwe vrijwilligerswerk door mensen directer en persoonlijker aan te spreken. “Je moet kijken vanuit het aanbod, wat mensen kunnen en wat mensen willen, en niet vanuit de vraag. Als CDA zoeken wij de kracht in mensen, in plaats van dat de overheid de oplossingen biedt. Op deze wijze krijg je meer draagkracht in de samenleving.”

Tot slot beaamt Peetoom het dilemma waar de politiek voor staat. Aan de ene kant het bestrijden van de crisis met het doorvoeren van bezuinigingen. En aan de andere kant het in stand houden van voldoende ouderenzorg en het bestrijden van de werkloosheid. “Ik ben hier vanmiddag niet gekomen om oplossingen te geven, maar we willen het niet uit de weg gaan, we moeten het met elkaar doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.