open dag stal thooms en vogelpensionnl

Stal Thooms en het Vogelpension.nl houden op 8 juli een open dag. Stal Thooms trappelt inmiddels 12,5 jaar aan de weg, Vogelpension slaat al 5 jaar haar vleugels uit. De buren willen samen alle geïnteresseerden met deze open dag de mogelijkheid bieden om eens een kijkje achter de schermen te nemen.

Vogelpension

Het Vogelpension is in 2007 ontstaan na een verhuizing vanuit Lemelerveld naar Mariënheem. De familie Boxebeld had aan de Vilstersestraat reeds vogels en door de verhuizing moesten deze noodgedwongen op het tweede plan komen te staan. Ze zochten op internet naar een opvang voor vogels maar verder dan een asiel voor gestrande en/of zieke vogels kwamen ze niet.

Dan maar een noodhok maken en na de verbouwing van de woning een volière neerzetten. Het bleef knagen aan Marcel dat zoiets niet bestond. Er gaan toch heel veel mensen op vakantie, verhuizen of mensen die door omstandigheden tijdelijk niet op hun huisdier kunnen passen.

Om dit te testen werden alle domeinnamen van vogelhotel tot papegaaienpension vastgelegd en werd er mee geadverteerd op internet. Binnen 14 dagen kwamen er al 2 belletjes met de vraag of er volgels gebracht konden worden. Er was nog niets dus moest er nee verkocht worden. Gekscherend zei Marcel Boxebeld dat het bij de derde serieus zou worden. En binnen 2 dagen kwam deze beller, een klant uit België. Ze waren zo blij dat er in Holland wel een pension was en in België niet. Als een gek moest er een ruimte komen om een Ara en Grijze Roodstaart op te vangen. In tussentijd werd er een website gebouwd, kwam de vraag of we ook bij mensen thuis de vogels wilden voeren en was daarmee de Vogeluitlaatservice geboren.

Op dat moment is door alle media aandacht omtrent de Vogeluitlaatservice het Vogelpension geëxplodeerd. Van een radio-uitzending in Omroep Friesland tot Hart van Nederland en van de Stentor tot het Algemeen Dagblad. Eenieder wilde het verhaal horen en stond het Vogelpension in Nederland heel snel op de kaart.Daar het vogelpension de enige opvang in Nederland is, komen er klanten uit alle provincies van Nederland en vangen ze vogels op van kanaries tot kaketoes en van duiven tot aan ara’s.

In de loop der jaren is er een webwinkel en een echte winkel bijgekomen. De vraag kwam al snel van de klant of zij ook voer wilden verkopen. En van het een komt het ander. De winkel heeft een regionale aantrekkingskracht en met de webwinkel wordt er Europees geleverd. Door de continue toeloop van nieuwe klanten zijn er nu drie binnenverblijven, een buitenverblijf, een kippen- en eendenpension. Door de vraag van opvang van roofvogels staat dit in 2013 op het program. Door deze groei is nu het hele gezin Boxebeld in touw. De kinderen, Coen en Esmee, helpen mee met het voeren, maken de kooien schoon en durven zelfs af en toe al een Ara mee op de hand naar buiten nemen. Een nadeel is dat hun eigen vakantie er af en toe bij inschiet.

Stal Thooms

De huidige eigenaar van Stal Thooms, Alfons Heetkamp, is in 1997 ‘besmet’ geraakt met het paardenvirus. Vroeger wel eens wat pony gereden, maar nooit doorgezet. In 1998 heeft hij eerst bij manege ’t Reelaer de draad met paardrijden opgepakt. Dat is de beste opstap om vertrouwd te raken met het paarden/pony-werk, niet zomaar een paard of pony kopen, maar bij de basis beginnen. “Het was vooral ook bedoeld om te kijken of ik daadwerkelijk een feeling had met deze edele viervoeters. De klik was er, het lag me helemaal,” aldus Heetkamp.

In maatschap met z’n ouders hadden ze al jaren een agrarisch bedrijf met onder meer vleesstieren, kalver opfok en een winkel aan huis met verkoop van voornamelijk aardappels. Het was vooral de vleesstierentak die verlies leed en waar geen toekomst in zat. Het idee ontstond om te beginnen met een pensionstal voor paarden en pony’s. Dus stallen voor verhuur aanbieden en mogelijkheden maken zodat de eigenaren hun paarden kunnen trainen.

In 1999 is een bestaande stierenstal omgebouwd naar 6 luxe boxen en er is een buitenbak aangelegd. De eerste klanten kwamen met hun paard op stal. Al snel kon de conclusie getrokken worden dat, als je echt wat wilt op het gebied van pensionstalling, dan moet je een rijhal hebben. “Het liefst had ik eerst 30 paarden van pensionklanten op stal gehad en dan een rijhal bouwen, maar zo werkt het nu eenmaal niet. Ik was een dikke 30 jaar oud toen en het was voor mij zoiets van nu of nooit. Ik kon alles rond krijgen en in de herfst van 2001 zijn we begonnen met de bouw van de rijhal. Ook werden er meer boxen bijgebouwd. Er kwamen meer paarden en pony’s, dus weer meer boxen bouwen. Dit is uitgegroeid tot een dikke 40 boxen.”

Ook de faciliteiten groeiden mee. Er is een grote stap/trainingsmolen, een grote buitenbak voor dressuur en hindernissen staan klaar voor de klanten die willen springen met hun paard. De paarden of pony’s kunnen het hele jaar door weidegang krijgen in een groep of individueel. Heetkamp: “Bijna alles staat individueel in het land, daar kiezen de klanten toch voor. Samen in de wei geeft gewoon meer kans op blessures en dat is waar niemand op zit te wachten. Er staan veel dure sportpaarden op stal en de meeste klanten rijden fanatiek in de sport en gaan dus veel op concours. Een blessure betekent stilstand in training, achteruitgang in conditie, dierenartskosten, soms blijvende schade, dus waardevermindering.”

Pensionklanten van Thooms kunnen altijd rijden, wanneer ze willen. “De rijhal of buitenbak wordt niet verhuurd aan een rijvereniging of zo. Dus klanten kunnen er altijd rijden, wanneer het hun uitkomt en dat 7 dagen in de week van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat,” vertelt Alfons.

De naam Stal Thooms is afgeleid van de naam van de boerderij en de plek. De naam is tot 1600 terug te vinden. Alfons is de vierde generatie Heetkamp die op die plek boert. Zelf heeft hij geen tijd meer om paard te rijden, maar steekt die tijd in zijn dochter Hanna Leah Moon die met haar vijf jaar regelmatig rijdt op haar pony Pegasus.

Tijdens de open dag wordt er een springclinic en een dressuurclinic gehouden. Die zullen worden gegeven door Alice Naber-Lozeman. Alice Naber-Lozeman heeft in Biddinghuizen en trainings en africhtingsstal. Ze is een allround amazone is is lid van het Rabobank trainersplatform.Vorig jaar won ze met haar paard Peter Parker de eventingcup en de internationale wedstrijd van Breda.

Openingstijden

Stal Thooms en het Vogelpension.nl heten alle geïnteresseerden welkom op zondag 8 juli van 10.00 uur tot 16.00 uur. Meer info zie staging2.stalthooms.nl en staging2.vogelpension.nl Je vindt de stal en het vogelpension aan de Nijverdalseweg 6 en 8 in Mariënheem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.