onze man wie is vandaag gezien

De grote vraag vandaag is: “Hoe goed zijn de renners gerecupereerd van de zware Pyreneënetappe van gisteren?”, zegt Onze Man. Kan Voeckler zijn pas veroverde bolletjestrui behouden? Kan Wiggins ook nu zijn leiderspositie consolideren?

Vandaag staat er weer een bergetappe op het programma, maar duidelijk minder zwaar dan die van gisteren. De col de Menté, al na 28 kilometer, is een echte kuitenbijter met een lengte van 9,8 kilometer en gemiddeld stijgingspercentage van 8,6%. De minder goede klimmers zullen hier al de nodige achterstand oplopen. Het is de vraag of ze die nog goed kunnen maken voor de twee beklimmingen aan het einde van de etappe beginnen.

Het leuke van deze etappe is dat er vandaag gefinisht wordt bergop. Sprinters krijgen geen kans en we kunnen een mooie strijd verwachten tijdens de beklimming van de Port de Balès en de slotklim de Peyragudes.

De Balès heeft “slechts” een gemiddeld stijgingspercentage van 6,3%, maar over de laatste vijf kilometer is 8,9%. Niet misselijk dus. Een “loper” heet dat in wielertermen, weet Onze Man; een klim die langzaam steeds steiler wordt. Op de Peyragudes, waarbij vooral de 9½ kilometer echt geklommen moet worden, kunnen de kopmannen dan uitmaken met welke stand we de laatste vlakke etappes ingaan. Wie hier niet sterk genoeg meer is piert er af, is gezien en zal vele minuten kunnen verliezen, net als Evans gisteren overkwam.

Volgens Onze Man kan dan alleen de tijdrit van de etappe op zaterdag nog voor wat verschuivingen in het algemeen klassement zorgen. Hoewel Wiggins en Froome in de eerste tijdrit hebben laten zien dat zij ook deze discipline als besten van het peloton beheersen. Waarschijnlijk komt hun positie dan ook niet in gevaar.

Volgens Onze Man zullen de slechte klimmers in het peloton vandaag, net als gisteren, goed hun best moeten doen om op tijd te finishen. Voor deze duiven is het belangrijk om een goede bus te kiezen en te hopen dat hun buschauffeur ze keurig op tijd aan de meet aflevert. En dan is het te hopen dat de vampiers niet nog meer renners op doping betrappen…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.