onze man voorspelt zinderende finale

“It is difficult to make predictions, especially about the future.” Onze Man van de CRT bewijst dat hij een behoorlijk mondje over de grens kent. Hij haalt een stokoude wijsheid van Mark Twain van stal om zijn gelijk te halen. De redactie van Salland Centraal is namelijk in een heftige discussie verwikkeld over de voorspellende kwaliteiten van Onze Man. Zelf is hij er niet ontevreden over. “Vorige week voorspelde ik dat De Tourtoppers de leiding van het Tourspel in handen zouden nemen”, brengt hij in herinnering. “Daar heb ik toch maar mooi gelijk in gekregen.”

We werpen tegen dat de Tour toen al ruim twee weken op stoom was, dus dat er van een echte voorspelling nauwelijks nog sprake was. Onze Man verwijst intussen naar zijn eigen stand in het klassement. “Ik handhaaf me mooi in de top 50, da’s toch een prachtige prestatie?” De discussie met Onze Man gaat over het klassement van het Tourspel, en daarmee ook over succesvolle en falende renners. Vier falende renners brengt Onze Man speciaal onder de aandacht. “Cavendish, Valverde, Schleck en Farrar schatte ik vooraf hoog in, maar die rijden vooralsnog nog geen deuk in een pakje boter.” Wie zijn de verrassingen dan in het Tourspel? “Vorige week noemde ik Froome en Veelers, intussen zijn daar twee Franzosen bij gekomen: Hinault en Pinot.”

De laatste Tourweek staat er aan te komen. De klassementen lijken tamelijk zeker. “Alleen in ons eigen Tourspel is nog niets beslist, er kan nog van alles gebeuren”, ontpopt Onze Man zich als een ware quizmaster. “Als van den Broeck uitblinkt in de bergen, gaan de Superbikes flink scoren, terwijl De Fietsschool gebaat is bij winst van Nibali.” Volgens Onze Man gaan we nog een fantastische Tourweek tegemoet. “Ga maar na. Eerst gaan we de Pyreneeën in . Woensdag moeten klassiekers als de Aubisque, Tourmalet, Aspin en Peyresoude worden bedwongen. En donderdag is er een finish bergop, de ruim 15 kilometer lange Peyragudes is dan de slotklim. Bijzonder is ook nog dat deze nieuw is in de Tour. En dan is er zaterdag ook nog eens een tijdrit, prachtig.”

We vragen Onze Man naar het verschil tussen de Alpen en de Pyreneeën. “Ik heb in beide gebergten al flink wat beklimmingen gedaan, ik merkte niet veel verschil”, spreekt hij uit ervaring. “Beiden zijn loeizwaar. Wel is het zo dat de Alpen hoger zijn, dus de lucht op de toppen is daar ijler. Ook is het in de Pyreneeën vaak vochtiger, dus drukkender, maar toen ik er was, was het stralend en droog weer.” Een laatste verschil schijnen de smalle dalen van de Pyreneeën te zijn, waardoor er al snel weer geklommen moet worden en de tijd voor herstel dus korter is. Onze Man: “Als ik in de cols fiets, is de tijd van herstel altijd even lang, namelijk twee koppen koffie en één appelgebak.’

De Nederlanders, we hebben het nog niet over de Nederlanders gehad. “In het wielrennen is het precies andersom dan in de politiek”, doet Onze Man van der CRT weer één van zijn mysterieuze voorzetjes. Wat bedoelt hij nu weer in vredesnaam? “In de politiek wordt Spanje gered door ons, in het wielrennen is het Sanchez die de eer van Rabo redt.” Veel meer zit er volgens Onze Man niet in. ,,Al hoop ik dat Tankink nog voor een verrassing zorgt. “Dat moet dan vrijdag gebeuren.” Onze Man eindigt zoals hij begon: in het Engels: “old soldiers never die.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.