kiezen voor techniek met nieuw centrum

In het platform werkt het Carmel College samen met Deltion, Landstede en Windesheim, zodat de leerlingen die jong kiezen voor techniek ook een doorlopende leerlijn tot HBO-niveau in de buurt hebben. Naast de scholen werken ook het bedrijfsleven en de gemeente Raalte mee voor kwalitatief sterk techniek onderwijs.

Het duurzaamheidscentrum is een van de dertien projecten die door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn gehonoreerd. Het centrum krijgt drie jaar ondersteuning, maar is tegelijk zo ingericht dat het na vijf jaar geheel op eigen benen moet staan. Tegen die tijd moeten er veel meer leerlingen voor techniek kiezen en is een op de vier leerlingen van het CarmelVMBO een meisje.

Of, zoals de scholen achter het centrum zelf zeggen: “Samen innoveren en investeren in regionale talentontwikkeling en verduurzaming van een technische en op technologie gebaseerde onderwijsinfrastructuur teneinde meer jongeren te enthousiasmeren te kiezen voor een loopbaan in techniek en daarmede meer vaklieden op te leiden conform de regionale vraag van de arbeidsmarkt.”

De samenwerking is op twee fronten interessant. Leerlingen krijgen de kans via dezelfde visie VMBO, MBO en HBO in de regio aangeboden te krijgen. Tegelijk stelt het bedrijfsleven haar deuren open voor stageplekken, zodat een belangrijk deel van het leren buiten de muren van de school plaatsvindt. De uitdaging is nieuwe samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen te stimuleren, het praktijkleren praktischer, realistischer en innovatiever te maken.

De rijksoverheid honoreert het project omdat het precies de vinger op de zere plek legt: “De vraag van het bedrijfsleven naar technisch geschoolde vakkrachten op middenniveau groeit. Het dreigend tekort aan personeel hangt als een donkere wolk boven het hoofd van de ondernemers. Hierdoor wordt het voortbestaan van sommige bedrijven zelfs bedreigd. Aan de andere kant ziet het onderwijs dat het aantal leerlingen in de techniek terugloopt. Om maatschappelijke schade te voorkomen en de ontwikkeling van de regionale economie in de provincie Overijssel te verbeteren is dit project van belang.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.