Home / archiefcentraal / juf in de boeien bij schoolbezoek agent

juf in de boeien bij schoolbezoek agent

Henny van der Velden: “Op het moment dat ik met een opvallende politieauto het schoolplein opdraai, zie ik in de diverse klassen en groot aantal juichende kleuters. Een van de juffen legt later uit dat kort voor mijn komst nog uitgebreid het werk van de politie is doorgenomen en dat men in spanning zat te wachten.”

Ongeveer tachtig kinderen kregen in vier verschillende groepen ruime uitleg over het werk van de politie. “Herhaaldelijk kijk ik naar de juf, die op dat moment de groep begeleidt en ik ben haar dan ook dankbaar dat zij in duidelijke ‘Jip en Janneke’-taal aan de kleuters duidelijk maakt wat ik nu eigenlijk bedoel. Voor de kleuters is een portofoon een “walkie talkie”, het dienstpistool een “(schiet)-geweer” en de wapenstok “een knuppel”. Handboeien zijn “handboeien”, al merken veel kinderen op, dat die van hen van plastic zijn en die van mij van metaal,” vertelt de wijkagent.

De wijkagent merkt nog wel even op dat het dienstpistool tijdens zijn bezoek in de holster is blijven zitten. “In de wetenschap, dat het in het verleden wel eens gebeurd is, dat er bij een demonstratie onbedoeld een schot afging.”

“Voor de kinderen is het echt lachen wanneer een paar juffen in de boeien worden geslagen en ik opmerk, dat ik het sleuteltje wel eens vergeten kan zijn. Aan het eind van ieder betoog mogen de kinderen allemaal even in de politieauto zitten. Voor het plakboek worden er door de juffen diverse foto’s gemaakt. Sommigen maken hier dankbaar gebruik van en zitten trots achter het stuur, anderen vinden het kennelijk toch wel spannend en kruipen snel via de achterbank of voorbank door het voertuig heen,” vertelt de wijkagent.

“Aan het eind van het bezoek moeten natuurlijk het zwaailicht en de sirene nog even aan. Hierna neem ik onder het zingen van een leuk versje afscheid van de kleuters. Het was voor mij als wijkagent niet de eerste keer, dat ik dit heb mogen doen maar het blijft leuk.”

Wat Van der Velden na het bezoekje restte, is een stofzuiger door de dienstauto halen. “Omdat ik toch stellig de indruk had, dat een deel van het zand uit de zandbak van de Bolster in het dienstvoertuig was achtergebleven en ik wil uiteraard geen problemen met mijn collega’s,“ sluit de wijkagent af.

Lees ook

Ouders welkom bij scholen in Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem

REGIO – De geplande Open Scholendag in Heino, Lierderholthuis en Laag Zuthem op woensdag 26 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.