isala zet robot in bij vervanging hartklep

Het Hartlongcentrum van de Isala klinieken in Zwolle is deze week als eerste ziekenhuis in Nederland gestart met de toepassing van de da Vinci robot bij hartklepoperaties. Deze techniek maakt het mogelijk hartkleppen via kijkoperaties te repareren.

De voordelen van robotchirurgie boven de klassieke, open operatie via het borstbeen zijn enorm: minder beschadiging van het lichaam, minder pijn na de ingreep, minder kans op complicaties en een sneller herstel. Ook is de combinatie met de behandeling van hartritmestoornissen tijdens dezelfde ingreep mogelijk. Het voordeel van robotchirurgie boven andere minimaal invasieve technieken is dat een breder scala aan patiënten behandeld kan worden. Het gaat hierbij om complexe en gecombineerde operaties, en operaties bij heel zieke patiënten. Juist deze laatste categorie heeft veel baat bij lichaamssparende technieken.

Aangezien het om een nieuwe toepassing gaat heeft Isala nog geen ervaringsgegevens kunnen opbouwen. Resultaten elders op de wereld zijn veelbelovend. Dr. Douglas Murphy, cardiothoraxchirurg in Atlanta/USA en begeleider van het OK-hartteam in Isala, heeft inmiddels 1.400 operaties uitgevoerd met deze robottechniek. Tijdens een lezing bij de Isala klinieken benadrukte hij naast de medisch inhoudelijke voordelen ook het maatschappelijk belang van sneller herstel, namelijk minder lange ziekenhuisopnames, snellere deelname aan het arbeidsproces en minder opnames in verpleeghuisinstellingen.

De inzet van de robot beperkt zich in het Zwolse ziekenhuis niet tot hartoperaties. Isala is het enige ziekenhuis in noordoost Nederland dat deze techniek toepast bij meerdere specialismen. De urologen zetten de robot inmiddels succesvol in voor prostaatoperaties. Het hartlongcentrum zet de robot ook in voor mensen die een bypass nodig hebben en voor longpatiënten, waarbij longweefsel moet worden uitgenomen vanwege onderzoek of longkanker.

Met behulp van fijn instrumentarium opereert de arts via kleine snedes, terwijl hij zijn handelingen volgt in 3D op high definition beeld. Grote, ingrijpende snedes van 25 cm, zoals bij een openhartoperatie, zijn vaak niet meer nodig. Robotchirurgie vergroot dus de mogelijkheden om met meer respect voor het lichaam, mensen te behandelen. De operatierobot maakt daarbij ook nog een grote stap voorwaarts mogelijk door de zeer verfijnde techniek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.