inwoners olst wijhe in expositie spreekend

“Mijn man en ik gaan bijna elke week naar de rommelmarkt in Olst. Daar zag ik toen meneer Jansen zitten. Het licht viel heel mooi op zijn gezicht. Ineens viel het me op dat hij een prachtige schilderachtige kop had”, vertelt ze over haar eerste stap. “Ik had er echt geen plan bij, maar nadat ik zijn portret af had, heb ik ook andere mensen gevraagd of ik een schilderij van ze mocht maken. Het begon met familieleden, vrienden, mijn man, mijn kinderen, maar daarna ook gewoon mensen op straat. Wat later is er een bericht over verschenen in de krant en daarna kwamen de aanmeldingen vanzelf binnen.”

Hoewel Joke aanvankelijk haar gezichten selecteerde op markantheid liet ze dat criterium na verloop van tijd varen. “Elk mens is prachtig”, stelt ze. Maar dat er sprake is van een zekere beroepsdeformatie zal ze niet ontkennen. “Voor een schilder zijn oudere mensen nou eenmaal mooier. Die hebben het leven in het gezicht staan. Hoe meer rimpels, hoe leuker het is. Maar daar moet je als je vrouwen schildert wel een beetje uitkijken. Er bestaat spanning tussen wat schildertechnisch het leukst is en wat vrouwen van zichzelf willen laten zien. In het begin kon ik me echt helemaal uitleven op rimpels en dat is nou ook weer niet nodig. Kinderen zijn helemaal glad en dat is het andere uiterste. Daarom vind ik ze ook lastig om te schilderen. Maar bij ‘Sprèèkend’ zitten ook portretten van kinderen. Daarmee heb ik echter wel tot het laatst gewacht, zodat ik de ervaring van de andere portretten in de vingers had.”

Voor haar schilderijen maakte ze gebruik van wat grovere kwasten. Langzaam maar zeker ontwikkelde ze haar eigen stijl. Eentje die zich kenmerkt door functioneel minimalisme en een spel van licht en duister. “Eén van mijn favorieten is het portret van Marinus Beumer. Daarop zit geen verfstreep te veel. Maar hij is wel heel herkenbaar.”

‘Sprèèkend’ is tot en met 29 september te zien in het Holstohus. Meer informatie op staging2.proper.exto.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.