ingezonden dweilen met de kraan open

‘Zoals vele gemeentes heeft ook de gemeente Raalte inmiddels besloten om eikenprocessierups alleen nog maar te bestrijden op plaatsen waar de rupsen tot overlast kunnen leiden. Een heel kwalijk en dom besluit gewoon ingegeven door het feit dat men er geen geld aan wil uitgeven. Immers, door bestrijding enkel te beperken tot gebieden waar mensen vlak bij de bomen wonen (daar komt het op neer) leidt er toe dat de soort zich op andere plekken ongebreideld kan uitbreiden en van daaruit de gebieden waar wel bestreden is opnieuw te koloniseren. Kortom, dweilen met de kraan open.

Het is dan ook extra leerzaam om op de site van het Kenniscentrum Eikenprocessierups te lezen dat men juist eigenlijk net andersom moet handelen. De larven van de gaasvlieg blijken juist de natuurlijke vijand bij uitstek te zijn en die komt juist alleen voor in bloemenrijke gebieden.

En dat is nu precies waar het succes van de eikenprocessierups ligt ; doordat we in Nederland overal de bermen maaien en er amper nog bloemenrijke bermen zijn ontbreken ook de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

En de rups koloniseert juist nieuwe gebieden door gebruik te maken van eikenlanen die we in ons land talrijk hebben en….juist die we massaal kortmaaien en bloemloos inrichten. Daarvan zijn talloze voorbeeld te noemen.’

Hanneke Huiskamp

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.