herinneringen ophalen in de schoenmaker

Het was een bijzondere kroeg. In de jaren zeventig en tachtig bestond een groot deel van de vaste klanten uit jongeren in het Luttenbergse uniform van die tijd: spiekerbuisjes, spijkerbroeken, lange haren of matjes, een baal shag in de tuk en grote borstel in de zak. Maar ook de reguliere dorpsbewoners en de vrijwel uitgestorven dorpsfiguren waren kind aan huis. De concerten in Elckerlyc zorgden op zaterdag voor een enorme klandizie uit de wijde regio. Vooral rockers. “Na zo’n avondje Elckerlyc gingen ze niet met de stofzuiger door de kroeg, maar met de bezem”, weet Jan.

“Vlak voordat Normaal doorbrak, stonden ze in Elckerlyc”, vertelt Agnes. “Op een gegeven moment kwam de band hier binnen. ‘Hé meissie, doe me tien bier’, brulde één van de bandleden. Wat later kwam Bennie Jolink bij me. ‘Zeg eh, doe mij ook effe tien bier’. Wat bleek nou, alle bandleden wilden een blad bier voor zichzelf.”

Ja, er kwam vroeger rauw volk in de kroeg. Maar Hennie bewaarde op immer correcte wijze de orde. Roddelen over klanten deed hij niet. Als er schade was en de vernieler had betaald, dan was het goed. “En als Hennie ‘nee’ zei, dan luisterden de klanten ook”, vertelt Agnes. Maar Hennie liet zijn klanten vaak maar gewoon een beetje gaan. “Een Luttenberger, een bouwvakker, kreeg hier tijdens een

Sinterklaasfeest ooit eens een zaag cadeau”, vertelt Jan. “Iedereen begon hem uit te dagen. ‘Zaag dan een tafel doormidden, dat durf je toch niet’. En die vent aan het zagen. Hennie vond het prima. De volgende dag kwam de buurman bij Hennie. ‘Zeg, mis je niet wat?’ Toen liet hij de twee stukken van de tafel zien. Iemand had die over de heg gegooid. Kijk, daar had Hennie dan wel weer moeite mee.”

Agnes werkt inmiddels al weer 37 jaar bij de Schoenmaker. Hoewel ze in het verleden meerdere keren haar afscheid aankondigde, is het er nog niet van gekomen. “Deze kroeg is een groot deel van mijn leven”, stelt ze. “Ik vind het hier nog steeds veel te leuk. Jong en oud loopt door elkaar en zo hoort het ook.” Jan: “De jongeren komen hier vaak in groepjes binnen, maar aan het einde van de avond hangt iedereen met elkaar aan de tap.”

“En zo ging het vroeger ook”, vult Jos aan. “Wat hebben we hier gelachen. Ik kan me nog herinneren dat een maat van me een nieuwe Zündapp had gekocht”, begint Jos. “Die had hij voor het café gezet. Toen hij naar huis wilde, trapte hij de brommer aan, maar toen schoot dat ding in de versnelling. Hij vloog hoog door de ruiten. Een bende!” Jan: “Dat was nog in de tijd dat het normaal was om met drank op achter het stuur te stappen. Dat is er nou gelukkig wel van af. En dat rauwe van vroeger is ook verdwenen. Het lijkt misschien wel dat het er hier altijd heel heftig aan toe ging, maar nogmaals, zo was het vroeger in wel meer kroegen. Er kon gewoon veel meer.”

De reünie is in eerste instantie gericht op iedereen vanaf 35, 36 jaar, de laatste generatie die Hennie en Mariet nog heeft meegemaakt in het café of in de snackbar. “Maar we doen absoluut niet moeilijk”, stelt Jan. “Eigenlijk is iedereen welkom.” Achter de draaitafels staat DJ Henk Laing, bekend van Cultura in Haarle. Hij zal alle rockklassiekers van weleer draaien. De organisatie is van plan om een kleine foto-expositie te koppelen aan de reünie. Iedereen die oude foto’s heeft van de tijd bij de Schoenmaker wordt gevraagd om deze vooraf in te leveren. Na afloop krijgen zij die natuurlijk terug. De entree bedraagt 5 euro, maar daarvoor krijgen alle gasten ook hapjes en een broodje beenham. De organisatie vraagt aan belangstellenden om zich vooraf op te geven. Dit om af te kunnen tasten of er extra ruimte (een tent) nodig is en met het oog op de bereiding van de hapjes. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Schoenmaker, maar zijn eventueel ook telefonisch bestelbaar op 0572-301219. De reünie begint om 17.00 uur. Uiteraard zijn Hennie en Mariet ook van de partij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.