groot sallands maisdoolhof in lemelerveld

“Het is een prachtige aanvulling op onze boerderijcamping, onze zorgboerderij en het dorp”, vertelt Remco de Vos. Hij heeft het over het Groot Sallands Maïsdoolhof dat zondag 8 juli ‘de deuren’ opent op het terrein van Erve de Vos aan de Vilstersestraat in Lemelerveld. Daar verrijst momenteel letterlijk en figuurlijk een maïsdoolhof van circa vier hectare met een wirwar van paden. En aan de bezoekers de taak om de weg te vinden naar een grote uitkijktoren in het midden. Spelenderwijs leren ze ondertussen ook nog wat over het boerenleven.

“Het grappige is dat kinderen vaak sneller de weg weten te vinden dan hun ouders. Zij zijn meestal wat avontuurlijker ingesteld en gaan uit van het ‘trial and error’-principe”, vertelt Erik Lenferink die het maïsdoolhof in samenwerking met Remco heeft opgezet. Hij kent het klappen van de zweep. Op het terrein van de boerderij van zijn ouders in Fleringen heeft hij immers al jaren een eigen maïsdoolhof.

Remco en Erik kennen elkaar van de Hogere Agrarische School in Dronten. “Daar trof ik ooit iemand die stage had gelopen in Canada en daar een maïsdoolhof had gezien”, vertelt Erik. “Hij vertelde dat het een groot succes was. Daarna heeft het ideetje langzaam maar zeker vorm gekregen in mijn hoofd. In 2007 heb ik voor mijn eigen vakantiebaantje gezorgd door thuis een doolhof te beginnen. Het was een groot succes. Inmiddels is het doolhof daar jaarlijks goed voor enkele duizenden bezoekers.”

Remco, inmiddels mede-eigenaar van Maatschap de Vos in Lemelerveld, dat naast een melkveehouderij (250 koeien) plaats biedt aan een boerderijcamping en zorgboerderij The Ranch, besloot vorig jaar na de goede ervaringen van zijn studievriend ook te starten met een dergelijk doolhof. Het ontbrak hem echter aan tijd. Daarom benaderde hij Erik en diens vriendin Desi om de realisatie en exploitatie van het doolhof te regelen. “Het is een enorm leuke ervaring voor het hele gezin”, vertelt Erik. “Kinderen mogen normaal gesproken niet de maïs in. Ze kunnen er immers in verdwalen. Maar bij ons kan het allemaal. Probeer de weg maar eens te vinden als de maïs drie meter hoog staat. Je hele oriëntatiegevoel wordt tot een minimum beperkt. Overal alleen maar maïs.”

Erik benadrukt ook de educatieve kant van de tocht. “Want het ontbreekt veel mensen aan kennis van de boerderij. Daar kunnen zij ook niks aan doen, maar we helpen graag met de uitleg. In Fleringen zag een wat oudere bezoekster ooit dat de koeien in colonne de stal in liepen. Het was drukkend warm en er dreigde onweer. De dieren wilden droog staan. Ze vroeg me vervolgens of die koeien een computertje bij zich hadden. Ik vroeg haar waarom ze dat dacht. ‘Omdat ze zo keurig in colonne lopen’. Toen heb ik haar uitgelegd dat het toch echt gewoon de natuur was.”

Vele dertigers en veertigers zullen zich de klassieke griezelfilm ‘Children of the Corn’ nog wel herinneren, een bewerking van het gelijknamige verhaal van Stephen King. Weer een keer ouderwets griezelen in de maïs? Bij het Groot Sallands Maïsdoolhof is het mogelijk. Erik wil namelijk in het naseizoen een speciaal spooktochtarrangement lanceren. Daarmee richt hij zich op gezelschappen. “De deelnemers worden in het donker op pad gestuurd door het doolhof. Wij zorgen ervoor dat er ingehuurde krachten op ze wachten. Dat is doodeng. Je ziet niks. Zo loop je door het donker en word je ineens bij je enkels gegrepen of komt er plotseling iemand met een motorzaag op je af. Daarmee richten we ons dus heel nadrukkelijk op een wat ouder publiek, zeg maar iedereen vanaf 12 jaar.”

Natuurlijk is het ook weer niet al te moeilijk om de toren te bereiken. Remco en Erik schatten dat een gemiddelde bezoeker na 45 tot 60 minuten de uitgang heeft bereikt. Onderweg is er een speciaal superheldenspel voor de jeugd. Bovendien staan er her en der bordjes met nuttige informatie over het boerenleven. Na afloop is het voor de kinderen mogelijk om nog even te spelen, terwijl de ouders wat kunnen drinken. “De entree is 3 euro per persoon, maar voor dat geld heb je dan wel een ochtend of middag gevuld”, vertelt Erik. Overigens weet hij ook uit ervaring hoe verraderlijk zo’n maïsdoolhof kan zijn. “Toen we in 2007 wilden starten met het doolhof waren we redelijk laat met het bouwen van de toren. De maïs was al ruim anderhalve meter hoog. Het is meerdere keren gebeurd dat mijn broer en ik op de plek van de toren stonden en er achter kwamen dat we gereedschap vergeten waren en weer opnieuw die wirwar van paadjes door moesten. Op een gegeven moment kwam onze moeder ons koffie brengen. Ze verdwaalde zelfs. Toen ze ons eenmaal gevonden had, kregen we lauwe koffie.”

Meer informatie op staging2.grootsallandsmaisdoolhof.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.