glasvezel op het platteland doen

Opinie – De provincie Overijssel wil heel het buitengebied van glasvezel voorzien. Overal snel internet. Kosten: iets van 70 miljoen. Wij denken: goed plan. Tot onze verrassing waren de linkse partijen in de provincie meer dan kritisch. PvdA, SP, Groen Links, zij willen dat de aanleg aan marktpartijen overgelaten wordt. Links en marktwerking, sinds wanneer gaat dat hand in hand?

Kern van de discussie is niet wie de glasvezel moet aanleggen, maar of glasvezel nodig is. In de bebouwde omgeving wordt glasvezel door een marktpartij aangelegd. Dat kan bedrijfseconomisch uit, omdat er genoeg mensen mee willen betalen. Glasvezel is namelijk sneller dan het huidige internet en de leverancier biedt extra content. Feitelijk is het zo dat de koperleidingen ook wel kunnen wat glasvezel straks gaat bieden, maar de leveranciers knijpen de kabel af, als een tuinslang waar je het water ophoopt door er een knik in te leggen. Reden daarvan is dat de Ziggo’s van deze wereld zo verschillende tarieven kunnen hanteren. Wie meer MB’s wil, betaalt meer. De verkopende bedrijven verdienen daar smakken geld mee. Zouden ze de kink uit de kabel halen, dan levert koper dezelfde snelheden als wat er straks door het glasvezelnet geleverd. Marktwerking kun je een handje helpen, zullen we maar denken. Want let maar op: glasvezel gaan ze ook afknijpen. Wie meer wil, betaalt meer. Niet om die sleuvengravers die de glasvezel in de grond leggen, te betalen, maar omdat de bazen ongehoord veel willen verdienen. In de bebouwde omgeving is glasvezel dus niet echt nodig. Maar als de gebruikers er voor willen betalen en een commerciële partij legt het aan, wat is er dan aan de hand? Niets.

Op het platteland ligt dat anders. Daar zijn de boerderijen aan het laatste eindje koper geknoopt en daar is zonder kink in de kabel de snelheid van internet erbarmelijk, wel een beetje te vergelijken met het allereerste internet waarbij je koffie kon zetten en drinken, met een koekje erbij, voordat je op de site was die je zocht. En dan ga je je afvragen of je nog met zo’n voorziening toe kunt.

De vraag is niet wie het aanlegt, maar of snel internet nodig is: Kunnen we nog zonder fatsoenlijk internet? Volgens de PvdA, GroenLinks en SP wel. Zij willen aanleg op het platteland aan de markt overlaten. Maar dat is niet te betalen. Dus komt het er via die weg niet. Gas, water, elektrisch, het zijn allemaal voorzieningen die we moeten hebben, vinden we met z’n allen, dus betalen we de kosten van aanleg over het hele land dus ook met elkaar. Internet is daar bij gekomen. Het is geen speeltje meer, maar een verbinding met de wereld. Je hebt het nodig voor de studie en voor je werk, je gebruikt het ook privé de hele tijd. Het haalt mensen uit hun isolement. Het laat ouderen communiceren, met hun kleinkinderen. Nut en noodzaak lijken onomstotelijk.

Wel gek, dat links voor marktwerking is. Daar zijn ze anders altijd tegen. Zou dit standpunt ingenomen zijn omdat het idee van een ander komt? We zijn er bang voor. Want voer je de discussie óf glasvezel nodig in plaats van wie het moet aanleggen, dan kom je uit op de noodzaak ervan en valt marktwerking vanzelf af omdat dat niet te betalen is.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.