gewoon carolien emotionele afhankelijkheid

In relaties zie je het vaker. De sterke persoon neemt veelal het initiatief, regelt veel en weet veel. De andere persoon is de zwakkere, behoeftige persoon, die aandacht, bescherming en zekerheid nodig heeft. Ze vinden dit alles bij elkaar. Maar eigenlijk bestaat die relatie uit twee behoeftige mensen met nood. De nood van de sterke is dat hij nodig wil zijn. Uit de zorg voor de ander vervult hij zijn behoefte aan eigenwaarde en emotionele geborgenheid. Als twee mensen op deze manier in een romantische relatie stappen, vullen de partners elkaars leegte door aandacht, zorg en waardering te uiten.

En zo kan emotionele afhankelijkheid ontstaan. De relatie geeft emotionele geborgenheid, een gevoel van eigenwaarde, het helpt ontsnappen aan de eigen verantwoordelijkheid, omdat de ander voor ons denkt, zorgt en beslist. Een ongezonde afhankelijkheid ontstaat niet zomaar. .

Naar aanleiding van dit thema schrijft iemand mij; ‘Ik denk doordat ik in mijn leven zovele afwijzingen heb gehad, ik mezelf minder ben gaan waarderen. Ik voel me snel dom, heb veelal bevestiging nodig van anderen. Dit als het vooral om emotionele beslissingen gaat, zeg maar. Maar ook binnen mijn werk. Ik stel zaken uit als ik er moeite mee heb, slaat nergens op, want daar ligt juist mijn kracht. Ik vind het moeilijk om mijn mening te uiten, bang om steun of goedkeuring te verliezen.. Bang om fouten te maken, dus ga ik leunen op anderen.

Ik voel me erg vervelend als ik alleen ben. Mijn grootste angst is om in de steek gelaten te worden. Dus zal ik er altijd alles aan doen om mensen om me heen te hebben, daarin ga ik vaak over mijn eigen grenzen heen. Altijd klaar staan, terwijl het niet uitkomt of ik geen zin heb, maar nee, ik doe het dan wel want mensen moeten mij aardig vinden…. Ik denk dat ik een “ander” nodig heb om gelukkig te zijn ook omdat ik niet alleen kan zijn. Maar ik weet, geluk kan ik niet bij een ander zoeken, dat moet ik bij mezelf zoeken, dat moet uit mijzelf komen… Ik krijg zo vaak te horen dat ik mezelf wegcijfer. En dat alles omdat ik bang ben om afgewezen of verlaten te worden.’

Muurtjes komen om ons hart omdat we niet weer gekwetst willen worden. Levenskracht, intimiteit en wederzijds respect zijn uit de relatie verdwenen. We vluchten in ons werk, andere relaties en/of pleziertjes.

In gezonde vriendschappen wil je graag samen zijn, spreek je verwachtingen uit, heeft een ieder de vrijheid om ‘nee’ te zeggen en heb je respect! In zo’n relatie zal de ander je aanmoedigen al je mogelijkheden en talenten te benutten. Je bent door de ander gekend en je partner laat je vrij om jezelf te zijn.

Hoe is de emotionele (on) afhankelijkheid in jouw relaties?? En op andere vlakken, bijvoorbeeld financieel? Misschien kan ik je helpen meer op eigen benen te staan? staging2.carolienjonkman.nl info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.