gemoedelijkheid combineren met groot feest

Traditioneel barst in eerste weekeinde van de bouwvak de ‘warme kermis’ los in Broekland. De organisatoren nodigen iedereen uit om van 27 en met 30 juli te controleren of de in 2011 verworven titel ‘het gezelligste dorp van Salland’ wel klopt. Het feest afficheert zich met een gemoedelijke sfeer en biedt vermaak voor jong en oud.

Trots hangen de Broeklanders het bordje ‘gratis toegang’ aan hun feesttent. Of dat wel uit kan in crisistijd? ‘Tja, we lopen duizenden euro’s mis’, erkent penningmeester Gerard Korterik. ‘Op zo’n zaterdagavond kun je goed verdienen. Maar geld is geen doel, hooguit een middel. Laagdrempeligheid vinden we minstens zo belangrijk.’ Voorzitter Wout Groot Koerkamp knikt instemmend en meldt dat ‘gratis’ past bij de tijdgeest. ‘Betaalde evenementen hebben het zwaar. Prachtige concerten en festivals worden afgelast door een tegenvallende kaartverkoop. Op onze kermis zie je misschien geen wereldtoppers, maar wel volop bekenden. Voor het vriendenprijsje van nul euro.’

Ondertussen doen de Broeklandse organisatoren hun best om hun publiek te behagen.

Dat zit ‘m soms in details. Neem nou de zweefmolen. Die ontbrak vorig jaar door uitbundige regenval. ‘Pff, dat hebben we geweten’, verzucht Groot Koerkamp. ‘Geen zweefmolen? Nota bene op de kermis die een zweefmolen in haar logo voert?’ Dus sloegen de organisatoren al tijdens het vorige feest aan het regelen. Met als resultaat dat er dit jaar een prachtige, nostalgische zweefmolen komt te staan. Nog zo’n voorbeeld? Het terras bij de tent, vorig jaar een schot in de roos, wordt uitgebreid met zitjes. De arena waar de Broeklanders alle spelletjes houden, komt vlakbij het terras te liggen. Verder zijn de bands volgens de organisatoren ‘streng geselecteerd op hun pretverhogende kwaliteiten’.

Hoogtepunten zijn de Uitmarkt op zaterdag: een rommelmarkt die als een lint door het dorp slingert. Tussen de kraampjes duiken verrassende acts op. Op zaterdagmiddag staan de trekkerslepwedstrijden op het programma. Die vinden vlakbij het feestterrein aan het Pereland plaats. Tijdens en na de wedstrijden is het gezellig toeven op het kermisterras. Op zondag is er de hilarische spelshow Wie Hef De Bokse An? Vier teams strijden in een arena om eeuwige roem en dorpsprivileges. De Gelukkige Huisvrouwen, die vorig jaar wonnen, treden op als hoofdscheidsrechters. Later op zondagmiddag moet Starkoo zorgen voor deinende vloerplanken. De zanger die furore maakt in het tentfeestcircuit werd al vijf keer uitverkozen tot “populairste party-artiest van het jaar” en kreeg zelfs zijn eigen mixdrankje naar zich vernoemd. De zanger krijgt met zijn opzwepende covers elke zaal plat.

Maar ook het traditionele vermaak houdt een plek op de feestkalender. Denk aan de Kermisloop op zondagmorgen. Deelnemers kunnen vanaf 11 uur starten voor een loop over 1, 2,9, 5,5 en 10 kilometer. Of aan Playbackshow, elders al jaren uitgestorven, maar in Broekland trekt het zelfs op maandagmorgen een bomvolle tent. De laatste wedstrijd van het feest is de stoelendans. Dat doen ze al sinds 1921 in Broekland. Voorzitter Groot Koerkamp: ‘Dát vinden we mooi. Sallandse gemoedelijkheid combineren met een groot feest waar toch duizenden mensen op af komen.’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.