enorme besparing bij synergy health

Een brede delegatie van de gemeente Raalte en waterschap Groot Salland hebben onlangs een bedrijfsbezoek gebracht aan Synergy Health Salland , beter bekend als Lips Salland BV. Aanleiding van het bezoek was de afronding van een samenwerkingsproject van het team handhaving van de gemeente en het bedrijf om tot een oplossing te komen voor het te heet lozen van bedrijfsafvalwater. Een mooi voorbeeld hoe milieuhandhaving van de gemeente leidt tot een vruchtbare samenwerking en een duurzame en financieel interessante oplossing.

Door Alfons Schotman, bedrijfsmanager van Synergy Health en Jeroen Doorgeest van het gelijknamige bedrijf uit Heino is een prachtig innovatief project gepresenteerd wat de potentie heeft om het energieverbruik in de wasserijwereld drastisch te laten dalen. Van belang hiervoor is het oplossen van het probleem van het te heet lozen van het afvalwater. Het klinkt heel simpel, de warmte van het vuile waswater wordt terug gewonnen door warmtewisselaars en daarna gebruikt om het schone waswater voor te verwarmen. Hierdoor hoeft later in de wasmachine minder energie gebruikt te worden om het water verder op te warmen.

Hierdoor is in de eerste 5 weken dat de installatie draait al voor € 6000,= aan aardgas bespaard. Dit is een besparing van 100 m3 aardgas per uur. De investering is naar verwachting in 2,5 jaar terugverdiend. Indien een installatie zo snel terugverdiend kan worden, zou de vraag kunnen zijn: ‘Waarom is er niet eerder geïnvesteerd’.

Nu alles gereed en geïnstalleerd is lijkt het in een oogopslag makkelijk. Er ligt echter aan deze installatie meer dan een jaar voorbereiding ten grondslag. Om een totaaloplossing in 1 concept te bedenken, zijn talloze disciplines benodigd om uiteindelijk tot een goede uitvoering te komen. In de toekomst kunnen dergelijke plannen wel sneller gerealiseerd worden. Tijdens dit proces is ontzettend veel kennis is verzameld die niet hernieuwd onderzocht hoeft te worden. Raalte staat hiermee wederom op duurzaam gebied op de internationale kaart. En dit is pas fase 1 van het project. Er zijn nog plannen om ook de gebouwverwarming aan te sluiten op het systeem. Hier is al rekening mee gehouden bij de aanleg.

Wat het systeem nog unieker maakt is dat iedereen met de juiste hyperlink en een internetverbinding realtime en op een begrijpelijke manier kan bekijken hoeveel warmte er uit het vuile waswater gewonnen wordt en hoeveel aardgas dit op dat moment bespaart. De software hiervoor is bij Doorgeest Koeltechniek zelf in huis ontwikkeld en wordt ook al gebruikt bij de gemeente Raalte zelf om het koude warmte opslagsysteem te monitoren.

Wat indruk maakte was de beleving en trots waarmee gesproken werd over het bedrijf en de bedrijfsfilosofie. Alfons Schotman ‘ Wij besteden al 12 jaar lang veel aandacht aan de communicatie met en tussen de werknemers. Hierbij gaan we uit van Aandacht, Motivatie, Verantwoordelijkheid. Waarbij persoonlijke aandacht leidt tot een ambitie op de werkvloer en een verantwoordelijkheidsgevoel voor het werk. Dat dit werkt, merken we aan het lage ziekteverzuim van slechts 2 procent en het plezier waarmee iedereen zijn werk hier uitvoert! Er komt zelfs een sportmasseur en medewerkers met lichamelijke ongemakken kunnen als gevolg van het fysiek zware werk zich laten masseren.

Het waterschap en de gemeente Raalte waren op bezoek omdat ze zelf mogelijk geïnteresseerd zijn in de techniek en omdat met de installatie de lozingstemperatuur naar beneden gebracht wordt. Er is op een constructieve en prettige manier samengewerkt tussen Synergy Health en de gemeente Raalte om tot een oplossing te komen van te heet lozen. Een oplossing die nu blijkt wel eens een changemaker in de wasserijwereld kan worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.