een grote sallandse werkgroep glasvezel

De werkgroep ‘Buitengebied Raalte op glasvezel’ heeft besloten samen te gaan werken in de regionale werkgroep waar ook Olst-Wijhe en Deventer in vertegenwoordigd zijn. Door de krachten te bundelen verwacht de werkgroep de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Salland te kunnen versnellen. De Raalter werkgroep blijft overigens wel actief als contactpunt tussen de plaatselijke belangen en de regionale werkgroep.

De Raalter werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van alle acht verenigingen voor Plaatselijk Belang binnen de gemeente. Deze is eind vorig jaar in het leven geroepen als vervolg op de aanleg van glasvezel in alle negen Raalter kernen.

De afgelopen maanden heeft de werkgroep zich breed georiënteerd op de technische, bestuurlijke en financiële mogelijkheden om glasvezel in het buitengebied aangelegd te krijgen. Daarbij is zowel gekeken naar het ‘Deventer model’, het model in Hoonhorst en zijn de resultaten van de (provinciale) pilots in Zwolle, Almelo (Cogas-gebied) en Steenwijkerland besproken. Bovendien is gekeken naar de mogelijkheden die grote spelers als Ziggo en Reggefiber bieden. Behalve dat hiermee brede kennis is opgedaan over de technische mogelijkheden heeft deze exercitie bevestigd dat ‘de markt’ het probleem van de onrendabele gebieden niet zelfstandig kan oplossen.

In de periode dat de werkgroep de gegevens op een rij heeft gezet, is ook contact onderhouden met de provincie Overijssel die bezig was (en is) om beleid te formuleren. De uitkomsten zijn gelijk aan de conclusies van de werkgroep.

Op 19 september komt er een voorstel in de provinciale staten, waarbij de provincie heel concreet actief wordt om zowel het onrendabele buitengebied en de kleine bedrijventerreinen te verglazen. Uitgangspunt daarbij is dat glasvezel wordt aangelegd aangezien deze techniek het meest toekomstvast is. Daarbij zullen provincie en gemeenten (net als in de dorpen) zelf géén glasvezel aanleggen, maar private partijen (stichtingen of coöperaties) hiertoe faciliteren. Namens de Raalter werkgroep zullen Henny Lammers (Mariënheem) en Rudolf Geerts (Lierderholthuis) in de regionale werkgroep plaatsnemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.