drinken als je 18 bent

Opinie – Vanuit Dalfsen was de brief geschreven die richting Den Haag ging . Of het niet een idee was de jeugd een drankverbod op te leggen tot 18 jaar. In een andere kamer van het gemeentehuis werd er gewerkt aan een vergunning voor weer een optreden van Normaal, de band die naast het maken van muziek, ook vooral aanzet tot lekker stevig bier drinken.

Inmiddels is het kabinet om, binnenkort mag je in ons land geen drank meer kopen als je nog geen 18 bent. Och wat goed van al die politici, dat ze er zo’n stoer besluit doorgejast hebben. Het zou me niet verbazen als ze dat historische besluit met een borrel beklonken hebben.

Op deze plek hebben we het al wel vaker gehad over de dubbele moraal bij drinken. En we citeren dan graag de commissaris van de Koningin die na dat belabberde CDA-congres – toen ze zich aan de PVV verbonden – de emotie van zich afschudde met: “zo, nu eerst een biertje”. Precies: alcohol is een roesmiddel, als je onder stress staat of stond, neem je er een glas van en dan komt het wel weer goed.

Als je nog geen 18 bent, heb je daar geen recht op.

Er zijn twee zaken aan de politieke besluitvorming die verbazing oproepen. Zouden ze echt niet weten dat een dergelijke maatregel helemaal geen relatie heeft met wel of niet ontsporen in je alcoholgebruik? En hoe kunnen ze dit soort regels rijmen met de poging politieke regelzucht terug te dringen?

Als je het drankgebruik wil reguleren, moet je kijken hoe jongeren zich ontwikkelen. Opgroeien is voor een groot deel kopieergedrag. Opvoeden is dus voor een groot deel het goede voorbeeld geven. Nou, daar loop je dan op de dorpsfeesten in onze regio rond, als jochie of meisie van nog geen 18 jaar oud. Pappie en mammie kunnen aan het eind van de avond niet helemaal meer rechtuit lopen en de tong doet niet meer precies wat ie had moeten doen. Dat is het voorbeeld, zo moet het dus.

We zeggen hier niet dat het drankgebruik op die feesten anders zou moeten, we zeggen alleen maar dat daar het voorbeeld ligt. Als je jongeren van de drank wil houden, moe je dat voorbeeldgedrag veranderen. Als je jongeren niet van de drank wil houden, moet je gerust verder feesten.

Maar niet aan het voorbeeldgedrag denken en wél de leeftijd opschroeven is complete onzin. Met die leeftijdmaatregel bedenk je alleen maar weer een nieuwe regel, die niet of nauwelijks te controleren is. En daar wilde de politiek nou net van af. Maar symboolpolitiek trekt wel weer zieltjes, en die zijn in september hard nodig.

logo

Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.