dode vis overijssels kanaal bijna opgeruimd

Medewerkers van het waterschap en vrijwilligers van Hengelsport Oost Nederland ronden in de loop van woensdag het verwijderen van dode vis af. In totaal is er op verschillende locaties circa 3.500 kg vis verwijderd.

Veruit het grootste deel hiervan ( 2.800 kg) kwam uit het Overijssels Kanaal in en nabij Lemelerveld. De rest uit de Dedemsvaart bij Nieuwleusen, Dalmsholterwaterleiding, Noord Zuid Leiding nabij Luttenberg en uit water bij Haarle en Kampen

De oorzaak van de vissterfte is te zoeken in een combinatie van factoren. De extreem hevige regenbuien van donderdag 5 juli legde hiervoor de basis. Op de genoemde locaties viel binnen een uur 60 tot meer dan 100 mm neerslag, een zeer uitzonderlijke hoeveelheid. Hierdoor zijn riooloverstorten gaan werken en zijn meststoffen vanaf de landerijen en organische stoffen vanaf straten en verharde oppervlakken in het water terechtgekomen.

Daarbij komt het natuurlijke verschijnsel dat bij extreme buien veel zuurstofloos regenwater in het buitenwater terechtkomt. Dit alles heeft ertoe geleid dat het zuurstofgehalte tot bijna nul milligram per liter was gedaald, met de vissterfte tot gevolg. Normaal gesproken bedraagt het zuurstofgehalte in het buitenwater 5 tot 10 milligram per liter. De afvoer van de vis vindt plaats door het destructiebedrijf Rendac.

Inmiddels is het zuurstofgehalte weer op een redelijk goed niveau. Door metingen houdt het waterschap het verloop van dit gehalte voorlopig in de gaten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.