bierbus maakt eerste rit door sallandse land

‘Wie is de Bob?’ Altijd maar weer die ene vraag. Johan Nijhof, Ruud van de Gevel en Robert van Dooremolen van Sallands Landbier hoorden echter te vaak gesprekken tussen de bezoekers van hun brouwerij waarbij die vraag eerst moest worden beantwoord. Daarom besloten ze tot een ludieke actie: hun eigen ‘Bierbus’. Afgelopen donderdag maakte de Sallands Landbier Bus, een opvallende gele Amerikaanse schoolbus, voorzien van reclamemateriaal van Sallands Landbier, het eerste ritje.

Gedurende de maand augustus kan iedereen aanmonsteren. De bus maakt elke donderdagmiddag een rondje langs verschillende vakantieparken in de regio Salland om vervolgens naar de brouwerij in de kelder van De Leeren Lampe te rijden. Daar wacht de gasten een rondleiding en een proeverij. “De bierbus is overigens niet alleen maar bedoeld voor de bezoekers van de vakantieparken, ook mensen uit deze regio zijn welkom”, vertellen Johan en Robert, vlak voordat de eerste rit begint. “Maar ze dienen zich van tevoren wel op te geven.” Normaal gesproken zal Wibo Jonkman uit Raalte de gasten opvangen in de bus, deze week was hij echter in verband met extra vakantiedrukte verhinderd.

De actie past in de bedrijfsfilosofie van Sallands Landbier. “We zijn constant op zoek naar opvallende acties”, vertelt Johan. “Het is ludiek en natuurlijk hopen we ook dat het een positief effect heeft op onze naamsbekendheid. Iedereen in Raalte kent De Leeren Lampe, maar lang niet iedereen weet ook dat er een bierbrouwerij is gevestigd.”

In elk geval valt de Bierbus in goede aarde. Al bij de eerste halte, Landgoed Old Heino, maakt een toevallige voorbijgangster een foto van het gevaarte. “En dat is precies de bedoeling”, vertelt Johan, die de eerste rit van de bus ook mee wilde maken. “We hebben niet voor niks gekozen voor een opvallende bus van de Elbo. De Bierbus moet goed in het oog springen.”

Bierliefhebbers Frank en Bastiaan uit Zwolle zijn de eerste twee gasten van de bus. “We wilden vandaag eigenlijk naar een andere brouwerij in België, maar uiteindelijk hebben we vanochtend besloten om iets dichter bij huis te zoeken. Via Google kwamen we bij deze bus uit.” Frank heeft als bierliefhebber al eerder kennis gemaakt met Sallands Landbier. “Een prima pils. En ik ben heel benieuwd wat ze nog meer te bieden hebben.” Het blijkt dat Johan, Ruud en Robert gelijk hebben gehad. Ook bij Frank en Bastiaan speelde een zekere vraag een grote rol… “We kwamen er niet uit wie de Bob moest zijn. Daarom hebben we de fiets gepakt en zijn we naar Heino gereden.”

Nadat de bus ook langs de Sallands Hoeve in Nieuw Heeten is gereden, is de club compleet. Onderweg naar de brouwerij vertelt Robert de elf gasten alvast wat over Sallands Landbier en Huttenkloas, het andere biermerk van Johan en Ruud. Bij De Leeren Lampe aangekomen, staan de kelderdeuren open. De kelderbar, waar de heren van Sallands Landbier ook regelmatig een speciaal feestarrangement presenteren, is snel gevonden. Robert: “Het is een ronde bar, en daarom is het hier ook altijd gezellig, of er nou tien gasten zijn of 150.” De rondleiding kan beginnen.

Sallands Landbier biedt inmiddels tien verschillende bieren. De pils, de Blonde Johannes (een stevige pils), de Donkere Henricus, de Witte Franciscus, de Bokkige Theodorus, de Lebuïnus (dubbel en tripel), de Novello, Aspergebier en de Meibok. “Het is als kleine brouwerij enorm belangrijk om je te profileren”, vertelt Robert. “Het draait daarbij ook om creativiteit en handelsgeest. Twintig soorten bier brouwen, is niet moeilijk, twintig soorten bier blijvend in de verkoop houden wel.”

Overigens hechten Johan, Ruud en Robert er wel waarde aan om een misverstand uit de wereld te helpen. “De bus is niet bedoeld voor mensen die er een drankgelag van willen maken. We richten ons op de echte bierliefhebbers, de genieters. Maar de Bierbus is er ook voor vakantiegangers die gewoon een middagje uit willen in Raalte. Als jij niet meewilt naar de brouwerij, prima. We willen niemand tot iets verplichten.”

De Sallands Landbier Bus rijdt nog op de donderdagen 2, 9, 16, 23 en 30 augustus. De deelnamekosten bedragen 12 euro (inclusief bus, rondleiding en proeverij). Deelname aan de wekelijkse rondleidingen op woensdag- en zaterdagmiddag kost 8,50 euro. Dan dienen de bezoekers wel op eigen gelegenheid te komen.

Meer informatie op staging2.sallandslandbier.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.