aantal faillissementen flink gestegen

Uit de gegevens van de Kamer van Koophandel Oost-Nederland blijkt dat in Overijssel in de eerste helft van 2012 het verlies aan banen als gevolg van faillissementen 44% hoger was dan in dezelfde periode van vorig jaar en 10% hoger dan in dezelfde periode van 2010 (tot nu toe het topjaar met betrekking tot het aantal faillissementen). De ontwikkeling van het aantal faillissementen en het verlies van banen naar aanleiding daarvan in Overijssel is weergegeven in onderstaande figuren.

Het aantal faillissementen is in Overijssel in de eerste helft van 2012 met 12% hoger dan in dezelfde periode van 2011 en met 15% hoger dan in dezelfde periode van 2010. De afgelopen drie jaren werden vooral de sectoren bouw, groothandel en industrie door faillissementen getroffen. In de eerste helft van 2012 werden ook de bedrijven in de sectoren algemene diensten en vervoer harder getroffen dan in dezelfde periode van het vorig jaar. In deze sectoren gingen relatief veel grotere bedrijven failliet. De toename van het aantal faillissementen in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar is het grootst voor de algemene diensten (+62%), het vervoer (+50%), de bouw (+39%), en de industrie (+21%).

Het verlies aan banen als gevolg van faillissementen loopt flink op. Opvallend is dat nu vooral de algemene diensten met 429 banen (+95%) en het vervoer met 404 banen (+85%) getroffen zijn. Ook hier is er een aantal grote bedrijven dat omviel. Van de ’traditionele’ sectoren spant de bouw de kroon met 425 verloren

banen (+52%), gevolgd door de industrie met 400 (-8%) en de groothandel met 367 banen (+51%).

De verwachtingen voor de tweede helft van het jaar zijn dan ook niet rooskleurig, zegt de Kamer van Koophandel. Het herstel van de vraag naar producten en diensten laat waarschijnlijk nog langer op zich wachten. Bedrijven raken daardoor steeds vaker door hun reserves heen. Het aantal faillissementen zal dit jaar dan ook zeker hoger uitvallen dan vorig jaar, het aantal banen dat hierdoor verloren gaat zelfs aanzienlijk hoger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.