25 vensters op het verleden van wijhe

Van prehistorische woestenij met eerste bewoning tot lommerrijke lusthof in het gouden groenste dorp. De canon van Wijhe geeft in 25 onderwerpen een overzicht van de geschiedenis van het dorp. Vanaf de avond van 6 juli kan iedereen via internet of smartphone op ontdekkingstocht gaan door de cultuurhistorie van Wijhe.

De canon van Wijhe is het resultaat van een samenwerking tussen Stichting IJsselacademie en de Historische Vereniging Wijhe. Freerk Kunst schreef namens de historische vereniging de teksten voor de canon. Hij behandelt het ontstaan van Wijhe met zijn buurschappen tot en met vleeswarenfabriek Meester, Hertha Aussen en de MKZ-crisis. Het compacte overzicht geeft een verfrissend beeld van de cultuurhistorische rijkdom van Wijhe.

Vrijdagavond 6 juli om 19.30 uur is de presentatie van de canon in ‘t Langhuus. Burgemeester Ton Strien zal de canon onthullen via de website staging2.canonvanoverijssel.nl, waarop inmiddels 19 canons geraadpleegd kunnen worden. Er is ook een digitale versie voor het onderwijs gemaakt, zodat leerlingen kennis kunnen maken met de geschiedenis van hun eigen woonomgeving.

Naast de online versie van de canon van Wijhe wordt ook de Canonkijker gepresenteerd, voor Wijhe en voor Olst, waar de canon een jaar geleden verscheen. De Canonkijker is een gratis app, die alle 25 canonvensters van Wijhe en de 30 vensters van Olst rechtstreeks toont op het beeldscherm van smartphone of tablet-pc. Dankzij ingesproken teksten is de Canonkijker ook als audiotour door de omgeving te gebruiken. Bovendien bevat hij allerlei historische afbeeldingen en filmfragmenten. Hierdoor wordt een veelzijdig beeld geboden van Wijhe en Olst in heden en verleden. Wethouder Ans Otterloo-Ripperda zal op de presentatieavond de werking van de Canonkijker demonstreren.

Zie verder staging2.canonvanoverijssel.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.