1 minuut tegen moedersterfte

In één minuut zoveel mogelijk cupcakes versieren en uitdelen; één minuut kerkklokken luiden en ballonen oplaten. Het is slechts een greep uit de initiatieven die ontwikkelingsorganisatie Simavi en het tijdschrift Esta hebben verzameld met hun actie ‘1 minuut tegen moedersterfte’. Met de actie vraagt Simavi aandacht voor het terugdringen van moedersterfte in ontwikkelingsgebieden. Inwoners van alle gemeenten in Nederland worden gevraagd één minuut van hun tijd in te zetten tegen moedersterfte. Simavi brengt alle minuten bij elkaar en presenteert die op 4 september aan (nieuwe) Kamerleden.

Maar de Simavi- actie ‘1 minuut tegen moeder sterfte’ wil meer. Met een ludieke actie van één minuut kunnen de inwoners hun betrokkenheid laten zien. De leukste, grappigste en meest ontroerende acties worden door een professioneel team in de uitvoering ondersteund. Dit team komt met een aangeklede oldtimer Volkswagen bus naar de gemeente toe. “We hopen natuurlijk op veel aandacht. Met de verkiezingen in aantocht willen we door het publiek erbij te betrekken druk op Den Haag houden. Politiek Den Haag moet weten hoe belangrijk Nederland het vindt dat geen moeder sterft in het kraambed”, zegt Rolien Sasse, directeur van Simavi. Via de site kunnen de inwoners zich aanmelden.

Elk jaar sterven 290.000 vrouwen onnodig in het kraambed omdat zorg tekort schiet. “Dit mogen we niet langer laten gebeuren”, stelt Sasse. “Naast een verdrietig en onnodig verlies raakt dit het gezinsleven en ontwricht het de gemeenschap. We willen het onderwerp ook onder de aandacht brengen van nieuwe Tweede Kamerleden.” De Kamerleden kunnen ervoor zorgen dat Nederland structureel investeert in seksuele voorlichting en dat er voorbehoedsmiddelen komen voor vrouwen die niet zwanger willen worden. De gezondheidszorg voor veilige zwangerschap en bevalling moet bereikbaar en betaalbaar zijn, ook voor de armste vrouwen. “We vragen hen zich hard te maken in de Tweede Kamer en de Nederlandse voortrekkersrol op dit terrein hoog te houden”, aldus Sasse.

Op 4 september, vlak voor de verkiezingen, eindigt ‘1 minuut tegen moedersterfte’ met een actie op het Plein in Den Haag. Meer informatie op staging2.1minuuttegenmoedersterfte.nl. De actie is een gezamenlijk initiatief van Simavi en het tijdschrift Esta in samenwerking met de Nationale Postcode Loterij, Rutgers WPF en WellWater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.