Home / archiefcentraal / zoon ik zou hetzelfde handelen

zoon ik zou hetzelfde handelen

Ook van het afsluiten van het riool tussen het gemaal aan de Oude Linderteseweg en de rioolwaterzuiveringsinstallatie heeft hij geen spijt. Hij staat er zelfs volledig achter. Het riool werd afgesloten, de inhoud werd met vrachtwagens vervoerd naar Kampen. “Er dreigde een overstort en dan belandt het in de openbare watergangen. We wisten niet welke stoffen erin zaten en wat de impact daarvan zou zijn.”

“Als je mij nu zou vragen of ik bij een gelijke situatie hetzelfde zou handelen antwoord ik volmondig ja. En over die persconferentie: Dat is heel gebruikelijk bij dit soort calamiteiten, we waren genoodzaakt om informatie te verschaffen. De media liepen rond het gemeentehuis en op Twitter deden verschillende verhalen de ronde.”

“Gelet op het publieke belang moesten we een strategische beslissing nemen. Je bent verwijtbaar als je niet zou handelen in een situatie als deze. De volksgezondheid staat immers altijd voorop.”

Onderzoek van het riool met kleursporen leidden volgens de burgemeester naar Beaphar. “Daar werd geconstateerd dat er niet overeenkomstig de milieuvergunning op het riool geloosd werd. Daarop werd het bedrijf een dwangsombeschikking opgelegd. Daarin stond dat het bedrijf het riool schoon moest maken en het lozen van de toxische stoffen moest staken. Die dwangsombeschikking staat nog steeds overeind,” vertelt Zoon.

Nadat bekend werd dat het Openbaar Ministerie het strafrechtelijk onderzoek naar het bedrijf sloot, heeft Beaphar contact gezocht met de gemeente. “Om de impasse te beëindigen,” aldus de burgemeester. De betrokken partijen zoeken een oplossing buiten het juridisch traject om. Wel betaalde Beaphar een schikkingsvoorstel á 7.500 euro aan het Openbaar Ministerie, omdat het bedrijf toxische stoffen zou hebben geloosd en de milieuvergunning had overtreden.

Lees ook

Carolien Jonkman: Ome Jan

Mijn ome Jan is overleden. Hij was mijn peetoom. Toen hij ziek werd, is aan …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.