Opinie – Het kwam afgelopen week in één nieuwsuitzending van de NOS voorbij. De burgemeester van New York wil de verkoop van ‘extra large’-bekers met zoete inhoud verbieden. Het CDA overweegt alcoholgebruik te verbieden aan jongeren zolang ze nog geen 18 zijn. En de GGD wil dat energiedrankjes uit de schappen van supermarkten verdwijnen.
Het lijkt er op dat hier en daar het paard voor de wagen gespannen gaat worden.
Alles uit Amerika komt vroeg of laat hier een keer naar toegewaaid, zeggen mensen altijd, als dat in de argumentatie te pas komt. Net als dat alles uit het westen van Nederland vroeg of laat een keer in het oosten terecht komt. Wij denken dat het anders is. In Nederland kijken we wat ze in Amerika doen. In het oosten kijken we wat ze in het westen doen. Voordat we het overnemen halen we eerst alle malligheden er af. Met de rest gaan we verder. Dat is niet de wet van de remmende voorsprong maar van de stimulerende achterstand.
Vraag is alleen wanneer je zaken moet overnemen, wat je er van overneemt, hoe je het implementeert. Zoals die Bloomberg in New York bezig is, als het gaat om zijn gezondheidsacties, dat is zo’n gek idee nog niet. Hij – de maatschappij daar – heeft het eerst gierend uit de hand laten lopen. Maar nu weten ze dan toch wel van aanpakken. In het Central Park en op Fifth Avenu is een rookverbod. Zou in Vondelpark en PC Hoofdstraat ook wel stoer zijn. Of op de markt in onze eigen woonplaats en in al die tenten tijdens de zomerfeesten. En nu dan dus dat verbod op halve liters opgeloste suiker wat cola en frisdrank feitelijk is.
Het is de eerste stap op weg naar minder dikke Amerikanen. En het is een betere manier om de kosten in de gezondheidszorg te drukken, dan betere medicijnen ontwikkelen en kijken of thuis verzorgen goedkoper is dan in een ziekenhuis verzorgen. Dat is het verschil tussen een paard voor en een paard achter de wagen.
Alcoholgebruik verbieden aan jongeren als ze nog geen 18 jaar oud zijn. “Ik ben me rot geschrokken. Tegenwoordig raken er twee minderjarigen per dag in coma door drank”, zegt lijsttrekker Buma. En dan moeten wij altijd denken aan die desastreus verlopen partijdag waarop het CDA zich met de PVV verbond. Ank Bijleveld, nu onze commissaris van de Koningin aan het eind van die dag op tv: “Zo, nu eerst een biertje.” Het is maar welke signalen je afgeeft.
Deze leeftijd-drankmaatregel is er daarom typisch een van het paard áchter de wagen. Het gaat namelijk niet om leeftijd, het gaat om acceptatie. Kijk naar de feesten in onze regio. Iedereen vindt het doodnormaal als je met een ladderzatte kop over een feestterrein loopt. Die houding tegenover drank moet je aanpakken, niet mierenneuken over 16, 17 of 18 jaar. Met zachte heelmeesters maak je stinkende wonden, gelijk ons rookbeleid in cafés. En dat, terwijl – ook vorige week – is aangetoond dat er minder hartstilstanden in ons land zijn, sinds roken in openbare gebouwen verboden is. Zo’n nieuwsfeit is dan toch een stuk minder sexy dan horecamensen die actie voeren vóór roken.
En dan wil de GGD dus nog de energydrinks uit de schappen van de supermarkt. In één zo’n drankje schijnt vier keer meer cafeïne te zitten dan een gemiddeld kind aan kan, alsof de tiener van 13 jaar oud acht bakken koffie in de ochtend naar binnenwerkt.
Moeten candybars, chips en koffie dan ook uit de schappen? En moeten ze aan de kassa ook gaan vragen of iemand niet te veel koffie drinkt?”, zegt een woordvoerster van de supermarktkoepel in de Telegraaf. Mooi bewijs dat de kreet ‘dat lossen we samen wel op’ niet werkt. Zo’n supermarktmuts wil gewoon zoveel mogelijk verkopen en heeft dan blijkbaar geen donder met gezondheid te maken.
Al met al lijkt het er op dat de overheid zich in toenemende mate gaat bemoeien met ons gezond. Is dat eigenlijk niet de beste oplossing tegen de snel groeiende kosten van de ziekenzorg?
Een mening over dit onderwerp? We nodigen je uit te reageren!