wie weet er mooiere straatnamen voor hofwijk

De Beethovenlaan, dat is een van de straatnamen in de in aanbouw zijnde woonwijk op de plaats waar vroeger de Sint Franciscushof stond. “Wat een duffe naam”, kregen we in de mailbox. “Hadden ze daar niet iets langer over na kunnen denken?”

Een gemeente heeft doorgaans een commissie wijze mannen en vrouwen die over straatnamen beslist. Meestal is zo’n commissie niet echt te verdenken van enige creativiteit, maar daar worden de leden dan ook op geselecteerd. Straatnamen moeten wel een beetje gangbaar, uit te spreken en te schrijven zijn, en meer van dat soort argumenten. Dan moet je serieuze mensen de namen laten bepalen.

Ook handig is dat je soorten namen bij elkaar zet. Vogels bij elkaar, oude staatslieden, schilders, bloemetjes, ieder dorp heeft zo zijn eigen wijkjes. Raalte Noord is een mooi voorbeeld van hoe dat fout kan gaan. De wijk is simpelweg te groot om alle straten naar vogels te noemen. Als iemand de weg vraagt, weet je in welke wijk je moet zijn, maar waar in de wijk? Dat weten wijkbewoners zelf vaak niet eens.

Met de tomtoms van nu maakt dat ook niet zo veel meer uit. We vragen de weg niet meer, we rijden er gewoon naar toe. Maar daarmee valt ook de noodzaak van gegroepeerde namen weg zou je denken. Onze mailstuurder van in het begin van dit bericht: “Ik ben bang dat die hele wijk straks vol staat met Mozart, Vivaldi, Wagner, Strauss… Hoewel, was Hitler geen fan van Wagner? Die zal dan wel afvallen. Maar het meest benieuwd ben ik nog wel waar ze het Vondelpark doen. Of was dat geen componist…?” Nee, dat is geen componist, maar een dichter.

Voordat de rest van de straatnaamborden in de woonwijk komt zijn wij wel benieuwd naar mooiere namen. Hoe zou Raalte de straten in de hof-wijk moeten noemen? Benieuwd naar jullie reacties.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.