waarom verliet oostewechel het cda dan

Jan Oostewechel heeft het CDA in Raalte verlaten. Hij was het niet eens met het gevoerde beleid van de partij. Maar waar was hij het dan niet mee eens? Oostewechel wil het niet zeggen. Dan wordt het gissen.

Oostewechel heeft zich als raadslid altijd ingezet voor de buurt, voor zijn eigen Heeten en voor andere kernen. Zo heeft hij eens een crossbaantje geregeld voor de jeugd in zijn woonplaats. Gewoon even afwachten tot de maïs er af was en overleggen met de eigenaar van het land of de jeugd er mocht crossen.

Zo lokaal wil Oostewechel de politiek bedrijven. We weten ook van hem dat hij op individueel niveau met agrariërs overlegt of en hoe ze hun bedrijf het best uit kunnen breiden. Echt een politicus die er voor zijn kiezers is dus, voor hun directe belangen, zoals je dat op lokaal niveau misschien mag verwachten van een politicus?

Zijn CDA heeft daar vaak heel andere opvattingen over, althans in uitvoerend beleid pakt dat lokale niveau iedere keer heel anders uit. Zo zou zwembad de Tippe in Heino geprivatiseerd moeten worden van CDA-wethouder Haarman, iets waar hij met knikkende knieën op terug is gekomen. In Nieuw Heeten zijn de lokale ondernemers boos op het CDA omdat deze partij politiek bedrijft waarmee het dorp economisch gezien op slot komt te zitten. In zowel Nieuw Heeten als Heino is er rumoer rondom he CDA-beleid omdat de dorpshuizen daar niet op gemeentelijke – lees CDA – steun kunnen rekenen. Ook de bibliotheken in de buurtdorpen hebben geen voorrang in CDA-beleid. Tegelijk gaat er wel geld naar voorzieningen in Raalte zelf. Industrie, cultuur, sport krijgen daar goede mogelijkheden.

Het zou goed kunnen dat Oostewechel boos is op het feit dat het CDA – na vertrek van wethouder De Groot – een wethouder van buiten heeft aangetrokken, vanuit de stad. Misschien had Oostewechel zelf wel die functie geambieerd.

Andere optie is de relatie met het landelijk beleid. Het CDA heeft een bewogen tijd achter de rug. De samenwerking met de PVV werd openlijk ondersteund door de Raalter wethouders. En de huidige landelijk lijsttrekker Buma was er helemaal tot over zijn oren in betrokken. Dat leidde tot een geweldige ruk naar rechts, terwijl de verkiezingsuitslag een nek aan nek race had laten zien tussen links en rechts. Oostewechel is er dan man niet naar mensen – zoals de PVV doet – weg te zetten en te schofferen. Het kan moeilijk zijn, je dan met een partij te vereenzelvigen die daar blijkbaar geen probleem mee heeft.

Maar we weten niet waarom Oostewechel opgestapt is. Hij is gekozen door het volk, hij vertegenwoordigt het volk, maar wil nu niet zeggen tegen dat volk wat zijn beweegredenen zijn. Maar zijn kiezers hebben er wel recht op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.