staatssecretaris atsma bezoekt olasfaterrein

Staatssecretaris Joop Atsma heeft maandag een werkbezoek aan de sanering van het Olasfa-terrein in Olst gebracht. Het werkbezoek startte in de Bökkers Mölle, naast het Olasfa-terrein. Tijdens een lunch informeerden gedeputeerde Ineke Bakker en de heer Timmermans van de Combinatie Olasfa de staatssecretaris over de sanering van de omvangrijke bodemverontreiniging met innovatieve technieken.

Het Olasfa-terrein is de meest verontreinigde locatie in de uiterwaarden van de IJssel. De omvangrijke bodemverontreiniging wordt met innovatieve technieken aangepakt. De kosten van de sanering worden vrijwel geheel gedragen door het ministerie van Infrastructuur & Mileu, met het oog op werkgelegenheid en de ruimtelijke ontwikkeling van het gebied.

Sinds 1983 is er sprake van een provinciale rol bij de aanpak van de sanering. Na vele jaren van onderzoek en plannen maken is in 2006 gestart met de sanering. De werkzaamheden bevinden zich in de tweede fase. Na de bovengrond, worden de ondergrond en de waterbodem aangepakt. De provincie doet dat in samenwerking met Rijkswaterstaat en de gemeente Olst-Wijhe en in afstemming met het naastgelegen farmaceutisch bedrijf Abbott en de omwonenden.

De bodemsanering wordt gerealiseerd door de Combinatie Olasfa en adviseur TAUW.

De wijze van aanbesteden heeft geleid tot de toepassing van innovatieve technieken als stoomgestimuleerde extractie en chemische oxidatie voor de uiterwaarden, in combinatie met de meer traditionele baggertechniek in de IJssel.

De planning is om in 2014 de sanering zover te hebben afgerond dat herinrichting van het gebied mogelijk is. De IJssel krijgt de ruimte, de parkeerplaatsen in de uiterwaarden worden verplaatst en er worden enkele recreatievoorzieningen gerealiseerd, zoals fiets- en wandelpaden.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.