pronk krijgt 10000 euro boete

De boete komt bovenop de 45.000 euro aan dwangsommen die Pronk nu al betaalt aan de gemeente.

De boete werd dinsdag uitgesproken door de politierechter. Pronk was het zichtbaar niet eens met de boete, aangezien hij bij het verlaten van de rechtbank de deur dichtsmeet.

Pronk begon in januari met de bouw van een ontvangstruimte op zijn recreatieboerderij. Hij had er eerder wel een vergunning voor aangevraagd, maar toen duidelijk werd dat deze niet afgegeven kon worden, trok hij zijn aanvraag in. In maart en april dat jaar werden controles uitgevoerd. Tussen juni en november een jaar later bouwde hij een onderkomen voor een waterbehandelingsinstallatie bij een zwembad. Ook dit bouwwerk was opgericht zonder vergunning. Pronk kreeg in totaal 45.000 euro aan dwangsommen opgelegd welke ook daadwerkelijk verbeurd zijn verklaard.

Pronk gaf toe dat hij formeel de ontvangstruimte bouwde zonder vergunning. Hij had voor dit onderdeel subsidie gekregen en moest wel bouwen, anders zou deze vervallen. Op basis van mondelinge toezeggingen van een wethouder en de burgemeester besloot hij vast te beginnen. Later gaf hij toe dat hij niet langer op de gemeente wilde wachten, zei de officier van justitie. Daaruit bleek volgens haar dat de eigenaar wel degelijk wist dat hij helemaal niet mocht bouwen. Ze eiste een geldboete van 20.000 euro in totaal voor beide overtredingen, waarvan 7.500 euro voorwaardelijk. Gaat hij binnen twee jaar opnieuw in de fout, dan moet hij wat de officier betreft ook dat bedrag betalen.

Pronk refereerde in zijn verdediging aan de al 11 jaar voortslepende procedures. “Een bedrijf zo lang op slot zetten omdat een gemeente verzuimd, dat is van de zotte.” De gemeente Raalte had als bewijs foto’s bijgeleverd. Volgens Pronk was daarop echter de fundering te zien van een indoor speelhal die hij wil realiseren. De rechter zei de eigenaar dat hij voortaan wellicht niets moest doen voordat hij de toezeggingen van een wethouder zwart op wit had staan. “Er zijn volgens u zoveel toezeggingen gedaan en die worden telkens niet nagekomen.”

De rechter achtte beide feiten bewezen. Hij kwam tot een boete van 10.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. Gaat de veroordeelde binnen twee jaar opnieuw over de schreef, dan moet hij die helft alsnog betalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.