oranjefans op ek het was geweldig

“Zondag 10 juni vertrok ik richting Oekraïne voor een verblijf van negen dagen op de Oranjecamping om de wedstrijden Nederland – Duitsland en Portugal – Nederland te bezoeken, samen met mijn broer Michel en diens schoonvader Jan Nijboer.

Ik moet zeggen dat de Oranjecamping een fantastisch locatie had uitgekozen, midden op een eiland in een rivier midden in de stad Charkov. Op deze manier was de camping goed te bewaken en gezien de tropische omstandigheden was het hier prima vertoeven.

De stad Charkov is een mooie stad. Arm en rijk is duidelijk zichtbaar, maar het communistische verleden is duidelijk merkbaar. Het gemiddelde modaal inkomen is 150 euro per maand. Ook zijn de inwoners enorm pro-Russisch. De mensen zijn gastvrij en waren op de hand met de Nederlanders in de fanzone en in de oranjemars richting het stadion op de wedstrijddagen.

We kwamen aan op de oranjecamping na het verlies van Denemarken. Aan de sfeer was dit niet echt te merken. Het vizier was namelijk al gericht op de wedstrijden tegen Duitsland en Portugal. Zoals ik al eerder schreef na de wedstrijd tegen Duitsland, was de sfeer nog erg goed en was het vertrouwen voor het op miraculeuze wijze bereiken van de volgende ronde aanwezig. Ondanks de uitgangspositie waren er nog vele oranje supporters afgereisd richting Charkov.

Afgelopen zondag werd er om 12.00 uur vertrokken vanaf de Oranjecamping om via een oranjemars naar de metro te lopen en vervolgens met de metro af te reizen richting de fanzone. Op de fanzone was een enorm oranje feest. Duizenden Nederlanders, maar ook Oekraïners hadden nog de stille hoop en vierden nog een waar oranje feest met medewerking van Danny de Munk en het Feestteam.

Om 18.45 uur begon de oranjemars richting stadion. Wat een onvergetelijk moment. Echt tienduizenden mensen (Nederlanders en Oekraïners) zongen voor Nederland, maar ook voor Oekraïne. Een geweldige belevenis. Voor Oekraïne was dit echt een volksfeest. Om kippenvel van te krijgen.

Aangekomen in het stadion ging het legioen, maar ook de Oekraïners vol achter het Nederlands Elftal staan. In het begin leek het nog te lukken met de hulp van de Duitsers. Helaas was dit na de 1-0 van Van der Vaart snel verdwenen. Maar op het moment dat het goed leek te gaan, 1-0 voor Nederland en ook voor de Duitsers explodeerde het stadion. Moet zeggen dat het legioen tot diep in blessure tijd de ploeg bleef ondersteunen.”

Natuurlijk had Marc nog wel een kritische noot. “De spelers moeten toch wat beter beseffen wat deze supporters er voor over hebben om hen te ondersteunen. Ook nu weer waren deze de beste en net zoals in Bern heeft het legioen de harten in Charkov gewonnen.

Drie wedstrijden verliezen in de groepsfase is het ‘slechtste’ toernooi wat we ooit meemaakten. Het voetbal , maar ook de teamsfeer is onvoldoende en zodoende heeft Nederland de verwachtingen absoluut niet waar kunnen maken.”

Maandagavond rond 20.00 uur kwamen de heren terug in Raalte. “We kijken toch terug op een fantastisch verblijf op de Oranjecamping en de bezoeken en de feesten in Charkov. Ik had, voetballend gezien, het resultaat anders voorgesteld, maar toch een vakantie om nooit te vergeten. Oekraïne en Charkov: Thanks voor de gastvrijheid. Op richting de kwalificatiewedstrijden. Richting Brasil!”

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.